НОВИНИ

Неправителствени организации искат промяна в Закона за закрила на детето

Необходима е промяна в Закона за закрила на детето. За това настояват неправителствени организации. Според тях държавната политика трябва да бъде насочена в подкрепа на родителите на деца в риск като се подобри качеството на сегашните социални услуги, за да отговорят адекватно на потребностите на децата и семействата.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Спаско Попхристов
17:40, 21.04.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Експерти от неправителствена организация представиха в Благоевград анализ, които разглежда проблемите на децата в Югозападния регион. Той обхваща градовете Благоевград, Кюстендил, Перник и София област.

Валентина Симеонова, Център за алтернативна грижа за деца към Нов български университет:
“Един от основните проблеми е липсата на услуги за работа с деца и младежи с поведенчески проблеми в конфликт със закона. Деца и младежи със зависимости. Липсва превенцията по отношение на тези деца, които са изключително сериозна група за деца в риск.”
Емилия Маникатова, началник на отдел “Закрила на детето” към дирекция Социално подпомагане - Благоевград:
“От сферата на закрилата на детето обсъждахме промени в законодателството, свързани с по-големи възможности за превенция, за работа, за подкрепа на деца и семейства, когато детето си е вътре в семейството, а не да се върви към мерки, които са свързани с извеждане от семейната среда.”

За да бъдат по-достъпни за нуждаещите се, центровете, които предлагат социалните услуги, трябва да променят и начина си на работа, смятат специалисти.

Валентина Симеонова, Център за алтернативна грижа за деца към Нов български университет:
"Услугите трябва да бъдат мобилни и те да търсят хората на терен, които имат нужда от подкрепа, защото най-голяма нужда от подкрепа имат доста маргинални групи хора, които по никакъв повод не биха се сетили къде се намира тази услуга, за да се възползват от нея.”

За сега в България над 90% от социалните услуги се финансират от държавния бюджет. Според експерти така местните власти са зависими от държавните пари и не могат да финансират нови комплексни социални услуги в помощ на родителите на деца с увреждания и на деца в риск.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Търлата опустя – лошото време и ниските заплати са виновни
Търлата опустя – лошото време и ниските заплати са виновни
Кандидатите за президент на Франция осъдиха терористичната атака
Кандидатите за президент на Франция осъдиха терористичната атака