НОВИНИ

Националната художествена академия представя изложба, посветена на Иван Нешев

Националната художествена академия отбелязва с изложба 90-ата годишнина на един от големите български скулптори - проф. Иван Нешев. Именно той е създателят на монументалните образи на книжовниците от Златния век на цар Симеон край Преслав, на "Летящият Пегас" край Благоевград, на Захари Стоянов и Кольо Фичето. Иван Нешев има важен принос и като преподавател в академията, тъй като е един от основателите на специалността "дизайн" в България.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска Оператор: Георги Танчев
16:17, 21.04.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още

Тази изложба е важна, както е важно завръщането на всеки голям български художник, който малко или много е забравен. Скулпторът Иван Нешев изминава дълъг път за краткото си земно битие. Още ранните му работи носят белега на класическа завършеност, а в края на живота си образите, които създава, са обсебени от желание за полет и духовна връзка със света на природата.

акад. Светлин Русев - художник: "От една страна, той продължава нашата пластическа традиция, от друга страна вече той я извисява до един собствен могъщ монументален стил, който е наситен с много енергия и заедно с това с много човечност и топлота - нещо, с което монументалната скулптура обикновено се разминава".

Самото време е работило за Иван Нешев и тази изложба го доказва.

доц. Станко Войков - ръководител на катедра Индустриален дизайн", НХА: "Някои от нашите преподаватели ги забравяме, но той е един от нашите любимци, тъй като е оставил някакъв много специфичен белег в нашия живот, в нашето творчество, в нашите виждания. Мисля, че са някъде 300-400 негови ученици, които са изтъкнати наши автори, част от тях са преподаватели в Художествената академия".

Изложбата ще бъде отворена до 7 май.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До края на годината започва изграждането на депото за отпадъци край Благоевград
До края на годината започва изграждането на депото за отпадъци край Благоевград
Предлагат в Копривщица да се строи само до два етажа
Предлагат в Копривщица да се строи само до два етажа