НОВИНИ

Продължава да не работи депо за отпадъци, открито преди 5 месеца

5 месеца, след като беше открито новото депо за отпадъци край благоевградското село Бучино, то продължава да не работи. В изграждането му бяха инвестирани над 17 млн. лв. от националния бюджет и то трябваше да обслужва 5 общини в региона - Благоевград, Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево. Проектът предвижда депото да бъде изградено на 3 етапа, засега завършен и открит беше само първият.Вижте и още в репортажа на Ирина Николова.

bnt avatar logo
от БНТ
07:23, 17.02.2020
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Новото депо продължава да не работи, защото процедурата по избор на негов оператор беше спряна от община Благоевград. Избраният оператор обжалва решението пред Комисията за защита от конкуренцията и от там се произнесоха, че спирането на процедурата е незаконосъобразно.

Ясен Попвасилев, зам.-кмет на община Благоевград: Ще се вземе решение за по-нататъшни действия - дали ще се обжалва във ВАС или пък ще се подпише договорът.

Заради липсата на работещо депо петте общини - Благоевград, Симитли, Кочериново, Рила и Бобошево са принудени да извозват отпадъците си до други сметища. Транспортирането на всеки тон боклук от Благоевград до Костинброд, струва на общината над 200 лв.

Ясен Попвасилев, зам. кмет на община Благоевград: Необходимите средства в годишен размер са 4 млн. 354 000 лв. за извозването и депонирането на отпадъка.

Хората от село Бучино се надяват да се ремонтира и пътя между депото и населено място. Според тях той е тесен, а това е може да е причина за чести катастрофи, когато започнат да се движат камионите, превозващи отпадъци.

До 2023 година трябва да бъде завършен и последният - трети етап от новото дето. Предвижда се да бъде изградена модерна анаеробна инсталация за разделно събраните отпадъци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Тодор Кантарджиев: 20 пациенти са тествани до момента за коронавирус
Проф. Тодор Кантарджиев: 20 пациенти са тествани до момента за коронавирус
Доброволци ще поставят нови трибагреници по планинските върхове
Доброволци ще поставят нови трибагреници по планинските върхове