НОВИНИ

Неравнопоставеността между мъжете и жените в работата се запазва

Жените продължават да взимат по-ниски заплати от мъжете и да си намират по-трудно работа. Това показва доклад за равнопоставеността на половете публикуван от Министерството на труда и социалната политика за обсъждане. Според синдикатите към жените има по-високи изисквания за работа и по-трудно се доказват. Работодателите от своя страна са убедени, че различията в заплащането се дължат на факта, че жените работят в недобре платени сфери.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:12, 04.09.2017
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Въпреки държавната политика и въвеждането на специален закон, жените и мъжете продължават да не са равнопоставени най-вече по отношение на работата. Според публикувания днес доклад на социалното министерство повечето безработни са жени - най-много във Варна, Бургас и Смолян. Въпреки това жените остават по-малко застрашени от бедност.

Националната статистика показва още, че жените у нас получават с 16% по-ниски заплати от мъжете. Какви са причините за това, потърсихме мнението на представители на синдикатите и на работодателите.

Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители:
Опитът показва, че жената трябва да работи 10 пъти повече отколкото мъжа, за да бъде забелязана и да бъде равна на него.

Томчо Томов, зам. председател на Българската стопанска камара:
През 2007 г. разликата е била 12% сега 2016 т. разликата е някъде около 16%. Надали има тенденция, някаква тенденциозност, просто това са обобщени данни.

Както синдикатите, така и работодателите са категорични, че основна причина за по-ниското заплащане на мъжете и жените са сферите, в които работят. 40% повече жени отколкото мъже са заети в обществения сектор. Фактор, който намалява заплащането, е и майчиството. Това автоматично води до по-ниски пенсии за жените. Разликата е близо 140 лева в полза на силния пол. Освен това значение има и позицията в работата. 40% по-малко жени отколкото мъже заемат ръководни постове, а 60 на сто по-малко са жените работодатели.

- По принцип мъжете получават винаги малко повече възнаграждение от жените. Не знам защо.
- Жените са по-способни, но това е нещо друго. Като условия и като труд, и като начин на работа мисля, че сме равнопоставени. Не изискват нищо повече от единия или от другия пол, което да вършим и не дават по-голяма заплата на едните и на другите просто защото са мъже или жени.
- Трябва да осъзнаем, че мъжете и жените не са абсолютно еднакви. Чисто генетически, чисто функционално, така че всеки изпълнява определена роля в обществото.
- Предпочитат мъже, защото ако са млади жените, ако раждат. За местата е по-лесно за мъж, отколкото за жена. Така мисля, не знам.

Според заключенията на социалното министерство, жените и мъжете са неравнопоставени най-вече защото повече жени се грижат за децата и възрастните членове на семейството

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БРИКС се обявиха за мирни преговори със Северна Корея
БРИКС се обявиха за мирни преговори със Северна Корея
Футболна врата уби дете
Футболна врата уби дете