НОВИНИ

Нестандартно авиошоу над Кюстендил

Уникален модел на противопожарна ракета изработиха деца от клуб "Зодиак" в Кюстендил. Той беше демонстриран по време на атрактивно авиошоу в града. Това е поредното предизвикателство за малките моделисти, които преди време пуснаха в небето не какво да е, а ракета, която се задвижва от гориво от череши.

bnt avatar logo
от БНТ
07:52, 23.04.2018 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
Още

Според ръководителя на клуба Христофор Скандалиев подобен вид противопожарна ракета досега никой не е изработвал.

Христофор Скандалиев - ръководител на клуб "Зодиак" - Кюстендил: Нещо, което е уникално за страната, може и за света. Идеята е да се изстрелват такива ракети в залпови групи, които да се използват в много трудно достъпни местности, да речем планински условия, висока гора, която не може да бъде достигната с традиционно средство. Тази специално е демонстрационна, но нейният състав заменя цял пожарогасител.

Престои уникалният модел да бъде доусъвършенстван, след което младите ракетомоделисти ще го демонстрират в международно състезание.

По време на атрактивното авиошоу в небето над Кюстендил излетяха над 100 вида нестандартни летателни апарати изработени от деца от различни клубове от страната. Демонстрацията имаше състезателен характер. Някои от участниците показаха много оригинални модели като летяща макара, камионче и летателен апарат в образа на известния киногерой Батман.

12-годишният Стивън от гр.Земен участва за първи път. Разказа, че по авиомоделизма се запалил преди две години

Стивън Христов - 12 г. Много са ми сръчни пръстите аз съм свикнал от малък да разтурям неща и да правя. - Харесва ли ти? Да много даже.

-С какво участваш тук в състезанието?

-Със самолетче F-805.

В атрактивното авиошоу имаше състезание и с дронове. Участниците показаха много и различни видове ръчно изработени модели.

Златко Радев - участник: Това е квадрокоптер, името му идва от това, че има.

За проявената креативност и оригиналност на нестандартните си модели, най - добрите участници получиха парични награди и много подаръци. Уникалната демонстрация достави на зрителите голямо удоволствие, за което допринесе и хубавото време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Манолов, КТ Подкрепа: Бизнесът плаща по-малко данъци от работниците
Димитър Манолов, КТ "Подкрепа": Бизнесът плаща по-малко данъци от работниците
Д-р Ангел Кунчев: Между 15 и 25% от децата у нас са със свръхтегло
Д-р Ангел Кунчев: Между 15 и 25% от децата у нас са със свръхтегло