НОВИНИ

Осветиха наново средновековна църква в село Върбово

В село Върбово край Белоградчик осветиха наново средновековна църква. Храмът „Свети Йоан Кръстител" е един от най-старите във видинската епархията. Десетки години в него не е имало служба. За възстановяването му се сплотили преди три години.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
07:30, 23.04.2018
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

В село Върбово, където живеят едва седемдесет души, храмът отново е отворен.За възстановяването му са помогни потомци на хора от селото.

Николай Дамянов: Искаме хората да се чувстват значими. Да се чувстват част от нещо, защото толкова време колелото върви назад... Ние не можем да обърнем нещата и да върнем в селото да има две хиляди човека, като е било преди сто години. Искаме с времето просто да спрем това колело.

Храмът „Св. Йоан Кръстител" е поне на четири века. Последните 70 години обаче в него нямало служби.

Видински митрополит Даниил: Това е свидетелство, че вярата ни е жива... Един храм, който 17 век е строен по време на турското робство, вероятно и преди това, но тогава са така стенописи, надписи, преодолял толкова изпитания и трудности през това време на робството, отново да възкръсне.

Старинният храм вече ще е отворен на празници. Почти изцяло запазени са стенописите в него, които са рядкост.

Ваньо Костин, кмет на община Чупрене: Хубава идея, да върнем малко вярата на хората, да им покаже, че и те не са забравени... Кой когато пожелае, винаги е добре дошъл, да дойде, да разгледа тук. Тя много добре е запазена с рисунките отвътре.
Ценка Щипкова, с. Върбово: По хубави поводи да се събираме и да се видим, селото... да стане пак единно и задружно, както е било навремето.

Потомци на хора от Върбово се събират заедно в селото поне веднъж годишно. Преди да бъде възстановена църквата, с дарения беше издигнат 8-метров метален кръст на място, където някога имало оброчище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Д-р Ангел Кунчев: Между 15 и 25% от децата у нас са със свръхтегло
Д-р Ангел Кунчев: Между 15 и 25% от децата у нас са със свръхтегло
Ограничения в движението на магистрала Струма
Ограничения в движението на магистрала "Струма"