НОВИНИ

Незаконен ли е пътят до обекта Хераклея Синтика край Петрич?

Незаконен ли е пътят до обекта Хераклея Синтика, които община Петрич от няколко месеца строи? Прокуратурата в Благоевград проверява сигнал от РИОСВ , че строежът се осъществява върху защитени зони от НАТУРА 2000. Вижте повече в прякото включване на Даниела Чавдарова.

bnt avatar logo
от Даниела Чавдарова
07:24, 20.11.2019
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Докато прокурорската проверка тече, строителните дейности са спрени, а хората обединили се във фейсбук групта „Спаси Рупите“ настояват строежът да бъде окончателно прекратен, преди да бъде положен асфалт.

Спорното трасе е дълго около 4 километра и свързва минералните извори в местността Рупите с археологическите разкопки на Хераклея Синтика. От община Петрич са категорични, че цялата документация за строежа е изрядна и той е напълно законен.

Катя Стоянова, експерт към строителен отдел в община Петрич: Всъщност този път има издадено разрешително за строеж, който е проверен от РНДСК на място при откриване на строителната площадка... Това е отреденото място по кадастралната карта за местен път - черен път, по който и в момента се осъществява движение и в момента се движат всички коли до Хераклея Синтика.
Антоанета Петрова, еколог в Община Петрич: Няма да се окаже отрицателно въздействие върху защитените зони, които попадат този район.

Природозащитници и местните хора обаче са притеснени, че полагането на асфалт ще наруши биоразнообразието в района.

Андрей Ковачев, еколог: Ние в момента се намираме в мрежата на НАТУРА 2000 - това е защитена зона, както виждате, не пречи хората да развиват дейност, но трябва да я съобразим с природата. Мястото на този път не е тук, мястото е от съседното село Рупите до съседното село Хераклея Синтика, идеалното място.

Тане Пенев: Тука зоната е много особена, има съчетание на различни видове туризъм като започнете СПА, поклоннически, археологичен и всичко това може да бъде съсипано.

Оказва се, че районът се обитава и от редки видове змии и костенурки.

От екоинспекцията в Благоевград са установили, че защитените зони, които попадат в НАТУРА 2000, са с дължина около 200 метра и площ 1200 кв. метра.

От прокуратурата проверяват дали има увредена или унищожена защитена зона. Проверката тече вече втора седмица, а от заключението ѝ ще стане ясно дали строежът на пътя ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Областният управител на Перник: Режимът спестява малка част от водата
Областният управител на Перник: Режимът спестява малка част от водата
Среща на външните министри на НАТО
Среща на външните министри на НАТО