НОВИНИ

Инвеститори помагат на младежи да започнат бизнес

Млади българи се срещат с инвеститори, които им помагат да започнат бизнес. Това се случва на предприемаческа борса, организирана от фондация "Кауза". Преди две години на същата борса едно момиче успява да сбъдне мечтата си - да създаде фирма и да наема хора, за които е трудно да започнат работа в България. Вижте повече в репортажа на Татяна Йорданова.

bnt avatar logo
от БНТ
06:54, 20.11.2019
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Преди бил пчелар. Имал добра и спокойна професия, но на неспокойно място - в Ирак. Избягал от там, за да търси щастие тук. И държи
да говори на български.

Бежанец: Има проблем в Ирак. Няма мир. Има война.

А у нас, казва, че имало щастие.

Бежанец: България е много хубаво място. Има много хубави хора. Има много хубава природа и животът в България е много лесен.

Днес работи във фирма, която обучава и наема предимно хора,за които е трудно да намерят работа у нас. Идеята за такова предприятие хрумнала на Ива, която не искала просто бизнес, а кауза.

Ива Гумнишка, създател на социално предприятие: Хем да има социална мисия, хем да има бизнес модел.

Помогнала ѝ среща като днешната - между млади предприемачи и инвеститори. Нещо като борса, на която всеки с идея може да получи помощ от хора, които знаят как се прави бизнес.

Сребрина Ефремова, изпълнителен директор на фондация "Каузи": Минимум 10% всяка година са успешните ни предприемачи, тоест тези, които са успели да се реализират след участието им в борсата.

Помощта може да е финансова, а може и да е по-ценна. Както е било в случая на Ива.

Ива Гумнишка, създател на социално предприятие: Излязоха доста интересни запознанства, контакти. Две години по-късно съществуваме и се развиваме успешно.

Така сбъднатата мечта на Ива сбъднала мечтата на един чужденец в България.

Бежанец: Стъпка по стъпка. Не е трудно. Когато търся - намирам.

Казва ни го чужденец, който е доволен от живота си в България. И ни намеква, че ако не намираш щастието, значи не си го потърсил.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Музиката от любимите на поколения видеоигри ще звучи тази вечер в София
Музиката от любимите на поколения видеоигри ще звучи тази вечер в София
Влиза в сила зимното поддържане на републиканската пътна мрежа
Влиза в сила зимното поддържане на републиканската пътна мрежа