НОВИНИ

Нона Караджова определи създаването на ВиК холдинг като стъпка в правилна посока

Бившият министър на околната среда и водите Нона Караджова определи създаването на ВиК холдинг като "стъпка в правилна посока". В студиото на "Сутрешния блок" тя коментира водната криза и казуса с вносния боклук в България.

bnt avatar logo
от БНТ
07:36, 20.01.2020
Чете се за: 00:35 мин.
У нас
Нона Караджова, бивш министър на околната среда и водите: Това е стъпка в правилна посока, тъй като във вашето студио казах, че една от причините да се стигне до ситуацията в Перник, е моделът, по който се управлява ВиК секторът. Самостоятелни търговски дружества, които в такъв момент на повече аварии от очакваните, на безводие, нямат технически, човешки и финансов ресурс като буфер. Не могат други ВиК на приятелска основа да помагат с техника и кранове. Правителството да обявява бедствено положение, за да може да отпусне пари, тъй като това е единственият законен начин в момента.

Създаването на този холдиг е един от начините да се окаже това финансово съдействие плюс по-добър контрол, каза Нона Караджова.

Нона Караджова: Смятам, че след създаването на този холдинг, /.../ създаването на една структура или предприятие, което да отговаря за довеждането на вода. Не говоря за водоснабдителните и канализационните системи в населените места, за напоителните системи, които са по полетата, както и тръбите за промишлените предприятия. Говоря за довеждането на вода.

Целия разговор вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще подкрепи ли Воля вота на недоверие към правителството?
Ще подкрепи ли "Воля" вота на недоверие към правителството?
Община Стара Загора обеща да почисти нерегламентирано сметище в града
Община Стара Загора обеща да почисти нерегламентирано сметище в града