НОВИНИ

Нов скандал във ВСС, отстраниха Соня Найденова

Пореден скандал във Висшия съдебен съвет. Изненадващо 12 от членовете на съвета предложиха досегашният представляващ ВСС Соня Найденова да бъде сменена с Димитър Узунов. Той беше избран с 13 гласа, 2 се въздържаха.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
17:54, 20.01.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

Предложението влезе изненадващо в дневния ред. То беше направено от Милка Итова, подкрепено от 12 членове на ВСС. Ясни мотиви не бяха представени. В знак на протест заседанието напуснаха шестима души, като един от тях Галина Карагьозова припомни, че името на Узунов не слиза от страниците на медиите във връзка със SMS-а по скандала "Янева гейт", който премиерът Борисов получи. От залата излезе и самият Узунов. В крайна сметка магистратите отстраниха Соня Найденова с 13 гласа "за".

За нея бих казала думите на Сенека. Награда за доброто дело е самото дело.

Каквото тя направи, това дело да е нейната награда.

Решението предизвика острата реакция на напусналите залата. По думите на Калин Калпакчиев във ВСС "цари непонятна безпардонност, вее тоталитарен хлад, а чуждо мнение не се търпи".

Калин Калпакчиев, член на ВСС: "Така изглеждаха събитията като режисиран фарс. Решение взето предварително. Не в залата, а на друго място, което ни беше поднесено за формално утвърждаване. За мен и моите колеги, които напуснахме това е обидно".

По думите на Калпакчиев във ВСС не може да се води демократичен диалог.

Калин Калпакчиев, член на ВСС: "ВСС отправя ясно послание към съдиите, към магистратите, че тези, които имат различно мнение ще бъдат наказани по един или друг начин. Бой по устав, както се казва."

Мотивите, с които Соня Найденова беше отстранена не станаха ясни. Гласували за Димитър Узунов мотивираха избора си с позицията, че той е показал качества на обединител на магистратите в съвета.Освен това трябвало да се прилага и принципа на ротацията.

Конкретните мотиви, с които Соня Найденова беше отстранена така и не станаха ясни.

Соня Найденова: "Не открих отговор на въпроса дали моите качества, моите думи, моите становища или моите решения са го предизвикали или причината е нещо друго."

Най-малкото ми се струва, че мотивът, с който днешното предложение беше внесено е с оглед предстоящите промени в законодателството за прилагане променените разпоредби на Конституцията.

Соня Найденова допълни още, че не изключва отстраняването й да е свързано и със SMS скандала и припомни, че тя е е един от магистратите, които декларираха, че са готови да покажат разпечатка от мобилните си телефони, за да докажат, че не са изпратили съобщението до премиера.

Соня Найденова: "Може и така да изглежда. Не искам да е наказателна акция. Разберете стремежът ми винаги е бил с моите колеги във ВСС да работим заедно."

Новоизбраният представляващ ВСС Димитър Узунов отказа коментар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новините в 100 секунди на 20 януари
Новините в 100 секунди на 20 януари
Как да преборим студа
Как да преборим студа