НОВИНИ

Нов зрителски сигнал за измама със земеделски земи

Нов зрителски сигнал за измама със земеделски земи. След репортаж на БНТ за злоупотреба в айтоските села Ръжица и Разбойна, зрители сигнализираха за подобна измама и във варненското село Гроздьово. Собствениците твърдят, че са излъгани от арендатора, който обработва парцелите им. С полномощните, които са подписали за продължаване на договорите за аренда, се оказва, че са отдали земите си за 20 години.

bnt avatar logo
от Надежда Сутрева
18:23, 14.06.2016
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Собствениците на земя твърдят, че са подписали пълномощни, с които дават право на служител на фирмата-арендатор да ги представлява пред арендатора. Техните договори трябвало да изтекат през 2018 г. Хората обаче остават неприятно изненадани, когато през май получават допълнително споразумение към старите договори, според което предоставят земите си на арендатора за още 10 години.

Руси Демиров - И той се базира на тези пълномощни и ни тормози... сключва договорите без нас да ни пита. Той може и за 50г да си сключи като си иска.

Според точка в договора, до края на осмата година, която тече сега, собствениците могат да уведомят арендатора, че не искат да обработва земите им. Преди изтичането на този период обаче те получават допълнителните споразумения към стрия договор, който е за десет години. Така срокът на арендата става общо 20 години. Някои от тях са успели да уведомят в срок арендатора, че не искат да обработва земята им.

Иванка Стоянова- Обаче въпреки всичко получих договор за 20 г както на всички останали.

Според адвоката на арендатора всичко е законно. Сключването на допълнителните споразумения се наложило, за да се избегнат разходите за изготвянето на необходимите документи при подписването на нов договор.


Венцислав Савов, адвокат на арендатора - За мен няма как да бъде прекъснато действието на това споразумение. Единственият начин е при спор, страните отнасят спора в съда.

Адвокатът на потърпевшите ще подаде сигнал в прокуратурата, защото със споразуменията собствениците на земя не могат да продават и да разполагат със земите си още 10 години. Въпрос на морал е, когато защитаваш собствените си интереси, да не ощетяваш другата страна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ОЛАФ: България с най-малко засечени нередности по европроекти
ОЛАФ: България с най-малко засечени нередности по европроекти
Гръцката звезда Никос Вертис специално за БНТ преди първия си концерт у нас
Гръцката звезда Никос Вертис специално за БНТ преди първия си концерт у нас