НОВИНИ

Новаторски метод за изчисляване на такса смет в община Баните

Новаторски метод за изчисляване на такса смет използва най-малката община в Смолянска област - Баните. Премахнати са използваните навсякъде другаде промили върху данъчната оценка на имотите и е въведено понятието човекомесец. Мярката довела до по-отговорно отношение към отпадъците, а оттам намаляла и таксата за смет.

bnt avatar logo
от Величка Петкова
11:52, 23.05.2016
Чете се за: 01:03 мин.
У нас

В основата на новия метод стои количеството боклук, което формира всеки един член от дадено домакинство в общината, както и времето през което се ползва услугата. Така, ако в една къща живеят двама души, за година те ще платят такса смет за 24 човекомесеца, ако са трима - за 36. В началото на годината се подават декларации за прогнозното количество смет на всяко домакинство, прави се общо изчисление за цялото населено място, а след това и за цялата община.

Бойко Ешпеков - експерт в община Баните: "Тази база данни ние използваме разделяйки общите разходи за даденото населено място на базата данни, които имаме като човекомесеци, ние получаваме таксата за ползване на услугата за битови отпадъци на базата на един човекомесец. И тогава промилите, данъчната оценка, ние ги отстранихме като практика, която не е нормална".

Системата е въведена преди няколко години, а ефектът е че общото количество боклук е намаляло с около 30 процента. Оттам пък таксата смет е по-ниска.

Бойко Ешпеков: "Там където примерно за един човекомесец е един лев, едно лице в домакинството плаща 12 лева, две лица ще платят 24 лева, три лица ще платят 36. А преди това са плащали от порядъка на 45 до 55 лева".

Допълнително общината пести и от това, че сама си събира и извозва боклука.

Милен Белчев - кмет на община Баните: "При нас това е доброто, че нямаме договори с чужди фирми, които да ни събират отпадъците. Това си е по стопански начин, т. нар. от общината. И това наистина пада като разход от общинския бюджет, тъй като ние сами с наш контрагент, с наша техника си сбираме отпадъците. И нямаме някакви сериозни оплаквания от населението, смогваме и ни излиза доста по-евтино".

В община Баните са категорични, че тяхната система за формиране на такса смет е възможно най-справедлива и са готови да споделят опита си и с други населени места в страната.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов участва в Световния хуманитарен форум за бежанците на ООН
Премиерът Борисов участва в Световния хуманитарен форум за бежанците на ООН
Работодатели от Пловдив трудно наемат ученици на работа
Работодатели от Пловдив трудно наемат ученици на работа