НОВИНИ

Нови брошури срещу телефонните измами

28 случая на телефонни измами са регистрирани от началото на годината в Русенска област. Разкрит е извършителят на две от тях - мъж от град Ветово. Макар и измамените да са по-малко от миналата година, от русенската полицията казват, че броят им продължава да е голям. Затова при изплащането на пенсиите вече на всеки пенсионер ще дават брошура, но с по-малко текст, за да е по-разбираем за възрастните хора.

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 12.07.2018
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

На всеки пощенски клон в Русе са разлепени брошури с инструкции към възрастните хора как да разпознават телефонните измамници. Има ги и по входовете, раздават ги и кметовете по селата. Въпреки това продължава да има хора, които се подлъгват от измамните схеми и се притесняват от заплахите.

Илиян Енчев - зам.-директор на ОДМВР - Русе: Измамниците използват изключително много арогантни изрази и заплашват, което съответно разколебава възрастния човек, колкото и да си му говорил…

В подобна ситуация е изпадала и Янка Узунова. Уплашила се - от другата страна на телефона мъжът разказвал толкова правдоподобна история.

Янка Узунова: „Три пъти. Първият път се хванах. Леле, страшно го преживях. Бях готова, ама нямам пари… Представяте ли си - внучката ми умряла. Аз се разплаках."

Все пак Янка се усетила и задала личен въпрос, на който отсреща не могли да отговорят. Била чула за това от медиите. Самата тя признава, че многото информация понякога обърква.

Янка Узунова: „Трябва по-кратко, по-сбито нещо".

От русенската полиция стигнали и до друг извод - че измамниците използват информацията, написана в предупредителните брошури.

Илиян Енчев - зам.-директор на ОДМВР - Русе: "Те направо вземат нашите изречения и ги изговарят по телефона. Затова аз сведох съвсем до минимум предупреждението: „Не давайте пари и ценности, поискани по телефон, независимо за кого се представя този, който ви се обажда."

Новите брошури ще се раздават на пенсионерите от полицаи, който ще дежурят край пощенските клонове и заради зачестилите напоследък обири.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АЕЦ Козлодуй проверява възможността да мине на американско гориво
АЕЦ "Козлодуй" проверява възможността да мине на американско гориво
Увеличават се инцидентите с мотористи
Увеличават се инцидентите с мотористи