НОВИНИ

Нови случаи на ХИВ позитивни във Варна

Нови 14 случая на заразени с вируса на ХИВ са открити във Варна и областта за изминалата година. Повечето от тях са открити в кабинета за анонимно и безплатно изследване в Регионалната здравна инспекция. Данните сочат, че заразените с ХИВ са двойно повече в сравнение с предходната година.

bnt avatar logo
от Елена Георгиева
19:18, 26.01.2016
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Около 120 са ХИВ позитивните във Варна и областта, които са официално регистрирани. Повечето от новооткритите случаи през миналата година са сред млади мъже.

"Най-вече това са дори не толкова наркомани, които използват общи игли. Те напоследък по-малко се откриват, откриват се повече хомосексуалисти", поясни д-р Анка Баева, началник отдел "Противоепидемичен контрол".

През миналата година 12 мъже и 2 жени са се заразили с вируса на ХИВ. Те са на възраст от 25 до 47 години. Регистрирани са още три случая, но хората предпочитат да останат анонимни.

"Хубаво е да излизат от анонимност и е хубаво да се насочват, ако не искат дори при нас да излизат, да се насочват към инфекциозна клиника за лечение и наблюдение", допълни д-р Баева.

В кабинета за анонимно изследване в Регионалната здравна инспекция годишно се изследват около 2500 души. Един от новооткритите случаи е регистриран при антиспин кампаниите, провеждани в мобилни кабинети. Специалистите препоръчват на младите хора да не подценяват риска и да използват предпазни средства, ако не познават достатъчно добре партньора си.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мнозинството поляци са против приема на бежанци
Мнозинството поляци са против приема на бежанци
Двамата братя обвинени за убийството на Тодор от Враца на свобода срещу 2000 лв.
Двамата братя обвинени за убийството на Тодор от Враца на свобода срещу 2000 лв.