НОВИНИ

НС отхвърли първия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3"

Парламентът отхвърли първия вот на недоверие към кабинета "Борисов 3". За сваляне на правителството гласуваха 103-ма депутати от БСП и ДПС, а в подкрепа на кабинета - 131 депутати от управляващото мнозинство и ВОЛЯ.

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 25.01.2018
Чете се за: 01:07 мин.
У нас

Вот с предизвестен край, в който мнозинството остана единно зад кабинета. Премиерът подчерта, че опозицията е избрала да атакува кабинета с този вот в момент, когато половината министрите са заети с участия във важни съвети по време на българското председателство. Пред БНТ Борисов обясни и защо не е отишъл на дебата по вота.

Бойко Борисов - министър-председател: Те знаеха, че това е просто един начин да ни изложат. И аз понеже винаги съм бил за обединена нация, политиците да бъдат по-възпитани ако щете, не можех да участвам в подобно нещо. На тези, които викаха страхливци и какви ли не обиди, отивайки там, аз щях да им отговоря.

Опозицията определи вота като израз на желание за борба с корупцията.

Жельо Бойчев - зам.-председател на ПГ на "БСП за България": Големият извод, който можем да направим от този вот на недоверие е, че левицата имаше смелостта да постави тази тема във НС. Очакваме и широка обществена подкрепа и нетърпимост към тази тема, която води до бедност и до престъпност.
д-р Нигяр Джафер - депутат от ДПС: Опозицията спечели това, че предизвика дебат. Последните месеци, бих казала, се говори много повече за обществения проблем, който и българските граждани отбелязват като номер едно за България - корупцията.

Според мнозинството мотивите за вота са били абстрактни, а тезите - несъстоятелни.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Показахме, че сме единни, сплотени и дадохме подкрепата си за кабинета "Борисов".
;

Според патриотите сегашната власт няма алтернатива и кабинетът ще изкара пълния си мандат.

Волен Сидеров - председател на ПГ на "Обединени патриоти": Хубаво или лошо, това управление ГЕРБ - Обединени патриоти, е възможното в момента и трябва да извлечем най-доброто.

Срещу вота гласуваха и от ВОЛЯ.

Веселин Марешки - зам.-председател на НС, ПП ВОЛЯ: Този вот започна като безсмислен и завърши като циничен. Затова гласувахме против.

Опозицията предупреди, че ще бъде активна и няма да спестява проблемите. Управляващите пък се надяват да се концентрират около ангажиментите, свързани с председателството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Самоков избира нов център за Боровец
Община Самоков избира нов център за Боровец
Президентът Радев: Няма да коментирам реакции
Президентът Радев: Няма да коментирам реакции