НОВИНИ

Няма да има квота за български храни в големите търговски вериги

Като изненадващ обрат определиха много производители отхвърлените от парламента промени в Закона за храните. Част от тях направиха сравнение с Румъния, където има изискване в големите търговски вериги поне 50% от храните, които се продават да са от румънски производители. Фермерите поставиха въпроса: Кога българските закони ще започнат да защитават местните производители?

Паулина Найденова
от Паулина Найденова
19:19, 13.09.2017
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Фермата на Олга Гълъбинова от Пазарджик не може да изпълни условията на големите търговски вериги, защото не произвежда достатъчно мляко. Тя обаче е готова да увеличи животните двойно, ако се въведе квота за българските храни.

Олга Гълъбинова - млекопроизводител от с. Паталеница, Пазарджик: Има ли продажби, има и производство повече. - За една година с колко ще може да се увеличи? - Със 100 процента.

С 3,6% се е увеличил вносът на пресни зеленчуци от чужбина тази година, показва анализ на земеделското министерство. Според производители близо 80% от плодовете и зеленчуците в големите търговски вериги не са български.

За да оцелеят, все повече производители разчитат на фермерските пазари.

Добрян Добрянов - фермер от Угърчин: Ще се стремим и ние да разширим бизнеса. Предимството е, защото повече хора ще видят българското. Това е най-важното. Истинско сирене. Всичко е натурални продукти, био продукти.

Разлика във вкуса между храните от пазарите и тези, които се продават в търговските вериги намират и много потребители.

- Подозирам, че е узряло повече и е от истинско мляко. Няма сухо мляко.

- Има своите предимства.

- Какви са те на вкус?

- При всички положения е прясно сирене.

Законопроектът ще бъде изпратен за нотификация в Европейската комисия, така надеждата на производителите, че ще се намери повече място за тях в големите търговски вериги остава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Позициите за решението на Фонда за лечение на деца
Позициите за решението на Фонда за лечение на деца
Държавата трябва да стимулира регионалните университети
Държавата трябва да стимулира регионалните университети