НОВИНИ

Няма да има местен референдум за бъдещето на античното селище край Благоевград

Няма да има местен референдум за бъдещето на античното селище, което беше разкрито при археологическите проучвания по трасето на автомагистрала Струма край Благоевград. Решението беше взето на извънредна сесия на Общинския съвет в града.

bnt avatar logo
от Ст. Христова
17:50, 11.05.2018 (обновена)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Предложението за местен референдум беше на група съветници, които заедно с Инициативен комитет от граждани, настояват за запазване и възстановяване на археологическите обекти на мястото където са открити.

Лазар Андреев, Инициативен комитет: Това, което искахме се оказва, че общинските съветници не го искат. Те представляват интерес на друга община, на друга държава, на други граждани. Аз не знам какво да кажа, изумен съм.

Според кмета на Благоевград решаването на казуса не е от компетенциите на местната власт. Затова е необходимо да се изчака решението на експертната комисия на национално ниво.

Атанас Камбитов, кмет на община Благоевград: Задължително трябва да запазим находките, задължително трябва да продължи строителството на АМ Струма. Не говоря за конфронтация, само че едни крайни позиции, категорични, които ние налагаме без да имаме, дето се казва, взимат решение, това решение може ли да задължи правителството, това от компетенциите на местната власт ли е?

След като стана ясно, че допитване няма да има, от Инициативният комитет за спасение на селището обявиха, че ще настояват за среща с премиера Бойко Борисов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На наградите „Учител на годината“: СБУ поиска по-рано увеличение на заплатите
На наградите „Учител на годината“: СБУ поиска по-рано увеличение на заплатите
Полските депутати си намалиха заплатите с една пета
Полските депутати си намалиха заплатите с една пета