НОВИНИ

Няма да колят прасета в центъра на Пловдив

Скандал в Пловдив! Кметът на града Иван Тотев обяви, че е направил социален експеримент с изказването си пред Общинския съвет, че на Коледа на площада в центъра ще бъдат разфасовани и изпечени две прасета. Думите му предизвикаха остро обществено недоволство, но според Иван Тотев именно това е била целта - да има дебат за това спазват ли се традициите и дали подобни ритуали могат да бъдат приети като модерно изкуство.

bnt avatar logo
от Деница Торньова
20:49, 19.12.2018
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Старите български традиции да дойдат в центъра на града - така Иван Тотев анонсира в Общинския съвет идеята за кулинарно шоу на площада.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Имаме една прекрасна коледна елха пред община Пловдив и на 26-ти ще приготвим там по стар български обичай... и с помощта на Ути Бъчваров ще разфасоваме две прасета. Така че всички сте поканени да спазим заедно тази традиция.

Поканата бързо получи отзвук в целия град.

- Не кореспондира изобщо с концепцията Пловдив - Европейска столица на културата тези мръвки на площада.

- Мисля, че е хубаво, еми само да не ги заколят пред общината, разбира се, не вярвам, че господин Тотев ще ги коли лично. Те ще дойдат готови прасета.

- Тука се раздават козунаци на Великден, защо да няма и прасенца за Коледа.

- Ми, с извинение на израза много селско. Защото това ще бъде Европейска столица на културата и според мен това не е правилно даже с благотворителна цел да е.

- Какво са две прасета за цял Пловдив.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Еми, община Пловдив не може да фактурира повече от две прасета.

Няколко часа по-късно обаче стана ясно, че пред общината няма да има нито едно печено прасе.

Иван Тотев, кмет на Пловдив: Никога не е имало такава идея да бъдат разфасовани прасета на площада. Но пък имаше идея да се заостри вниманието и да се провокира този дебат - дали за нас, това което е било традиция, дали самото то вече не е съвременно изкуство.
Александър Държиков - заместник-кмет "Култура и туризъм": Да, провокацията беше и към медиите и към хората. Разбира се, че няма да има трупове на прасета, много ми беше интересно как се развихри фантазията на много хора.

Печено от Ути свинско все пак ще има. Но месото ще бъде раздадено в Дома за стари хора и няма да се приготвя на площада - уточниха от общината.

- Заради общественото мнение и отзвука в социалните медии кметът промени решението си.
Манол Пейков - издател: Ясно беше от самото начало, че това е огромен пи ар гаф. Само че, ако това не беше тръгнало, това роптаене в социалните мрежи, тука наистина щяха да се появят две прасета. Просто ние живеем с свят на фалшиви новини и никой не подлага под съмнение това което политиците ни казват, а то трябва да се подлага под съмнение.
Ваня Драганова - журналист: Ако тази идея беше оцеляла със сигурност щяхме да се прочуем като Европейска културна столица, а сега вече това не е сигурно и мисля, че пропускаме огромни ползи като град.

От общината вече виждат ползите от скандала с прасетата - десетки фирми са заявили желание да подкрепят Пътуващия кулинарен театър със завидни количества хляб, кисели краставички и лютеница.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Везенков и Олимпиакос победиха Барса
Везенков и Олимпиакос победиха Барса
Осма годишна среща на олимпийските отбори по природни науки
Осма годишна среща на олимпийските отбори по природни науки