НОВИНИ

Осма годишна среща на олимпийските отбори по природни науки

От началото на годината български ученици са спечелили 72 медала от международни олимпиади по математика, физика, химия, биология и астрофизика. Това съобщи заместник-министърът на образованието Деница Сачева. Отличниците се събраха на осмата поредна годишна среща на олимпийските отбори по природни науки. За да ги поздрави дойде президентът Румен Радев, а от образователното министерство обещаха догодина да дават повече средства за олимпиади.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева
20:42, 19.12.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Още

В дома на 18-годишния Борислав Вандов има съкровище. На витрина блестят един сребърен медал, един бронзов, а отскоро и два златни. Първите места е грабнал на Балканиада в Сърбия и на международна олимпиада по математика в Румъния. За Борислав те са съкровище, но не толкова заради признанието.

Борислав Вандов, олимпиец: Истински ценното е това, което получаваш в процеса. Тоест знания и методология. Медалът е просто доказателство, че съм положил труд и че когато ти харесва това, което правиш, когато наистина искаш да го постигнеш, не е трудно, защото правиш, каквото искаш да правиш.

И каквото обичаш, допълва възпитаникът на Софийската математическа гимназия. Той още не е решил какво иска да работи. Типично за математик, действа системно - първо си е избрал висше обазование. Иска да учи математика и статистика ... в Оксфорд. А според президента Румен Радев победите на олимпийците над най-силните държави в света са най-добрата реклама за България.

Румен Радев, президент: Тези успехи са впечатляващи! А това, което постигате, е един от гарантите за чуждите инвеститори, които идват в България, ние имаме железен довод, който вие ни давате.

На държавни срещи не пропускал да спомене внушителния списък от победи на български научни надежди. Догодина образователното министерство поставя акцент именно върху природните науки.

Деница Сачева, зам.-министър на образованието: През следващата година 40% от дейностите по интереси на българските училища ще бъдат насочени към тези дисциплини. Ще бъдат инвестирани почти 1 млн. и 500 хиляди лева в международни състезания и олимпиади.

А това е с 235 хиляди лева повече отколкото през тази година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма да колят прасета в центъра на Пловдив
Няма да колят прасета в центъра на Пловдив
Румен Порожанов: 2019 г. ще продължи да бъде трудна за животновъдния сектор
Румен Порожанов: 2019 г. ще продължи да бъде трудна за животновъдния сектор