НОВИНИ

Обезопасяването на село Хитрино може да отнеме 10 дни

Нова жертва на огнения ад от събота сутринта в Хитрино. 18-годишно момче е загинало в пламъците. С него жертвите вече са 8, ранените са 29. Става въпрос за 18-годишно момче от село Тимарево. За него е подаден сигнал на тел. 112, че не се е прибрало. След направена проверка е установено, че то е загинало на автогарата Хитрино. Днес в Хитрино беше обявено бедствено положение. Всичко за трагедията, при която експлозия на цистерни с пропан-бутан на гарата в Хитрино изпепели много къщи - вижте в прякото включване на Диана Тодорова.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
20:03, 11.12.2016
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

Тази сутрин започна акцията по обезопасяване на вагоните, останали в селото. Една от опасните цистерни вече е източена, предстои да бъдат разтоварени и другите 11 цистерни. Влизането в Хитрино е забранено.

Кризисният щаб съобщи, че сутринта ситуацията е била много опасна, след като е установено, че от две цистерни изтича газ.

Румяна Бъчварова - вицепремиер и министър на вътрешните работи в оставка: Има известно усложняване на обстановката, изтичане на газ от 2 цистерни. И това налага да обмисляме решенията по-внимателно, да предотвратим всякакви рискове, дори с цената на по-дълго време, в което ще се работи. И да се обърнем също и към гражданите - и тези, които са евакуирани. Най-важното в момента е да се справим без рискове със ситуацията. Да бъдат търпеливи, и да не правят опити да стигнат до опасните зони.
Георги Костов - главен секретар на МВР: Ситуацията наистина се обостри в сравнение със снощи. Снощи имаше теч от една от цистерните, имаше и контролиран факел, който колегите от пожарна безопасност поддържаха, така че да няма обгазяване на населеното място. Температурите паднаха, този факел загасна. Сега с вдигането на температурите предстои населеното място да бъде обгазено. Затова и преценката вчера да бъде евакуирано цялото село Хитрино от днешен поглед е изключително правилна. Там има действително бедствие.

Първата цистерна от влаковата композиция вече е разтоварена и не представлява опасност, каза премиерът в оставка Бойко Борисов. Той каза още, че очаква обезопасяването на района да приключи до 10 дни, защото източването на цистерните става бавно. Източването на една цистерна отнема три часа и вероятно това ще удължи първоначалния срок от 48 часа.

Бойко Борисов, министър-председател в оставка: Процесът върви възможно най- безопасно с всички мерки, норми, които трябва да се спазват. Първата цистерна я претоварихме 20 тона, продължават следващите.Чакаме от Румъния два големи крана, защото тези нашите са до 60 тона, техните са до 125, така че тези цистерни, които се изпразват една по една да ги махаме от района. БНТ Спрени ли са течовете ?Течеше газ сутринта, бях на самото място с Николов, преценихме, че може да го запушим, направихме една пенна възглавница, на два метра от него сега не изпуска газ...

БНТ: Приключи ли източването за днес?

Бойко Борисов, министър-председател в оставка: Не, ще работим денонощно. Създали сме всички условия, но повтарям, всяко пресиране да стане по-бързо, ако го направя риска за хората долу е голям. Утре в 11 часа...

Достъпът до село Хитрино остава само с полицейски ескорт. За това нещо ще бъда създадена организация. Ще има 4 пункта, откъдето хората ще бъдат извозвани до домовете им, за да се погрижат за животните си.

До утре предиобед общината трябва да е готова със сметката за това какво ще коства на Хитрино да се върне към нормалния живот. Премиерът в оставка обеща, че средствата ще бъдат преведени.

По последни оценки 10 дни ще отнеме обезопасяването на селото и на вероятно връщането на хората по домовете и.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пряко: Трагедията в Хитрино
Пряко: Трагедията в Хитрино
Ликът на Света Петка Търновска беше заличен от храм в Севлиево
Ликът на Света Петка Търновска беше заличен от храм в Севлиево