НОВИНИ

Поне 10 дни ще отнеме обезопасяването на село Хитрино

Първоначалната оценка на пожарникарите и на представителите на властите в кризисния щаб беше, че рисковата операция по източването на горивото и обезопасяването на цистерните ще отнеме 48 часа. Днешните информации показват, че това може да трае до 10 дни, предаде репортерът на "По света и у нас" Диана Тодорова.

Диана Тодорова
от Диана Тодорова
18:06, 11.12.2016
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

През това време хората ще бъдат допускани до селото под полицейски ескорт, за да могат да си вземат най-неотложните вещи. Преди да бъде взето това решение днес на заседанието на кризисния щаб се бяха събрали хора, които очакваха да бъдат пропуснати. Нашият екип разговаря с хората, които живеят в отдалечения край на селото. Техните свидетелски разкриват, че имат избити врати и прозорци и огънати метални гаражни врати. Ето какво разказаха те:

БНТ: Какво очаквате тук от кризисния щаб?

Гюлдан Салимова: Ами да ни пуснат. Ето аз вече лекарствата ми трябват, забравила съм лекарствата. Добре, че ми донесоха от Шумен. Ето сега ям хляб. Не съм яма цял ден. Етърва ми почина във фурната.

Слави Николов: Във фурната се е опекла там.

БНТ: Вие какво трябва да вземете от дома си?

Слави Николов: Да си нахраня животните и излизам. Аз нямам намерение да рискувам и аз да се пека като тия хора, които се изпекоха. То там стана ужасия. Селото загина.

Гюлдан Салимова: Но, трагедията беше преди да изгръмне. Защото аз излезнах и видях тъма. Но това, което преди го изживях беше нещо кошмарно. В самата стая някаква червена светлина, сигурно от искрите от влака. С такава сила идва, че това е все едно 7-ма степен може би по Рихтер. Цялата къща се тресе. Нямам думи. Такова нещо не мога да го опиша с думи. Казвам ви трагедията беше преди гърма. Гърма го видях и казах на съпруга ми: звездите паднаха. Защото то отиде и звездите се смъкнаха надолу. Това то видях.

БНТ: Оттук нататък как ще възстановите живота си?

Гюлдан Салимова: Аз не знам... аз не знам.

;

Достъпът до село Хитрино остава само с полицейски ескорт. За това нещо ще бъда създадена организация. Ще има 4 пункта, откъдето хората ще бъдат извозвани до домовете им, за да се погрижат за животните си.

До утре предиобед общината трябва да е готова със сметката за това какво ще коства на Хитрино да се върне към нормалния живот. Премиерът в оставка обеща, че средствата ще бъдат преведени.

По последни оценки 10 дни ще отнеме обезопасяването на селото и на вероятно връщането на хората по домовете и.


Още информация

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Превишена скорост при влизане в гарата е водещата версия за инцидента в Хитрино
​Превишена скорост при влизане в гарата е водещата версия за инцидента в Хитрино
Бойко Борисов: Пари за нови къщи в Хитрино ще има
Бойко Борисов: Пари за нови къщи в Хитрино ще има