НОВИНИ

Обирджиите от столичния мол копират епизод от "Под прикритие"

Обирджиите от мола на "Цариградско шосе", извършили грабежа на 100 000 евро, като копирали епизод от втори сезон на "Под прикритие". Сцени от хитовата поредица на БНТ поразително съвпадат със сюжета на вчерашния зрелищен грабеж, при който се стигна до престрелка с калашници. Към момента все още няма и следа от нападателите. От вчера е в ход мащабна операция на МВР по залавянето им. Според експерти от охранителния бранш ударът е бил планиран поне месец.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:00, 23.02.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:40 мин.
У нас

В шести епизод от втория сезон на ,,Под прикритие" Иво и Куката организират грабеж на инкасо. Гангстерите нападат охранителите точно в момента преди да потеглят от подземния паркинг на столичен мол. Следва престрелка с калашници. За сценарния екип на сериала това не е първото съвпадение.


Слави Ангелов, разследващ журналист: ,,Най-добрият вариант да се случват такива съвпадения е да мислиш като престъпник. В първия сезон си спомням, че имаше един банков обир в Люлин, който беше показан в поредния епизод с всякакви подробности как се случва той и само няколко часа по-късно в Люлин беше обрана банка по абсолютно същия начин."

Оказва се, че в действителност точно моментът преди охранителят да се качи в инкасото е най-удобен за преодоляване на бронираната врата.

Красимир Цветанов, експерт по охрана и сигурност: "Шофьорът натиска един бутон и тя само по този начин може да се отвори. Тогава те могат да влезат в инкасо автомобила и да вземат още от парите, които вероятно автомобилът е носил."

Според експертите бързата реакция на охранителите е объркала първоначалния сценарий на грабежа и затова са успели да вземат само една пратка. Нападателите са имали не повече от минута, за да оберат инкасото. Изборът на оръжие също не е случаен.

Красимир Цветанов, експерт по охрана и сигурност: "Автомат "Калашников" има 30 патрона в пълнителя, но скоростта му е 600 патрона в минута.При обикновения пистолет той е 9 до 15 заряден и всъщност е много по-бавен. Целта е била да им покажат, че те имат решимост, че са готови да отнемат живот и да направят всичко възможно да сломят тяхната съпротива."




Слави Ангелов, разследващ журналист:,,Това са хора, които са много нагли. Това са хора, които вероятно са извършвали грабежи, а може да са извършвали убийства и отвличания. Хора, които ще повторят това нещо, което са направили ако не бъдат заловени."

Според експерти нападателите са наблюдавали поне месец кога идва инкасо автомобила, колко време се задържа на паркинга и по кой маршрут се движи. По този начин са изчислили времето за реакция. Имали са поне два варианта за бягство. Проучили са и местата, където са разположени всички 200 камери на територията на търговската сграда.

Красимир Цветанов, експерт по охрана и сигурност: "Вероятно е да имат вътрешна информация, да са работили в охранителна фирма. Ако са работили няколко месеца те знаят отвътре как стоят нещата и няма какво да ги спре. В големите охранителни фирми много хора постъпват, много хора напускат. Много често хората не издържат и шест месеца и напускат. За тези шест месеца те вече имат информация вътре какво се случва."


Все пак допускат грешка. Зарязват автомобила, с който са избягали, без да заличат всички следи.

Слави Ангелов, разследващ журналист:,,Този автомобил, който те са зарязали са оставили твърде много свои неща, което може да доведе до тяхното бързо задържане, ако там се извлече годна ДНК."

Според една от хипотезите в грабежа са замесени поне още шестима души, които са подсигурили бягството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Погребаха Умберто Еко в Милано
Погребаха Умберто Еко в Милано
Цацаров: Няма унищожени доказателства по делото КТБ
Цацаров: Няма унищожени доказателства по делото КТБ