НОВИНИ

Сава Драгунчев: Престижът на професията започва да се уронва

Театралната гилдия е недоволна от подкрепата на председателя на Съюза на артистите Христо Мутафчиев за нова реформа на Министерството на културата, която предвижда разпускане на трупите на непечеливши театри и финансиране на представления на проектен принцип.

bnt avatar logo
от БНТ
12:43, 23.02.2016
Чете се за: 00:31 мин.
Още

Реформата засяга осем театъра. Министерството на културата им даде срок от три месеца, в които да представят финансов план, за да докажат своята рентабилност, в противен случай ще се превърнат в "открити сцени".

Вчера Мутафчиев заяви пред БНТ, че не защитава тяснопартийни интереси. Той допълни, че ще подаде оставка, само ако Общото събрание по устав я изиска.

Сава Драгунчев - актьор: Това, заради което тръгнахме да искаме подобно нещо, е, че престижът на професията започва да се уронва. Нашият образ в публичното пространство започва да страда от такъв битов, некултурен формат на говорене в публичното пространство. Става въпрос за изявено отношение на 11 февруари в Смолян, беше казано, в един самобитен стил, че ще се стреля и който може да бяга, да бяга, който не може, очаква го откритата сцена. Няколко дена по-късно се направи опит това да бъде опровергано, направиха се няколко абсурдни твърдения, не е ясно Съюзът на сртистите кого точно представлява.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
До 7 март ще се обсъждат новите учебни планове по български език и история
До 7 март ще се обсъждат новите учебни планове по български език и история
Морган Фрийман озвучава GPS навигация
Морган Фрийман озвучава GPS навигация