НОВИНИ

Секретният доклад за КТБ вече е достъпен за депутатите

Докладът за проследяване на активите на КТБ в несъстоятелност вече е в секретното деловодство на Народното събрание. От одитната компания "Аликс Партнърс" са дали съгласието си за това, но категорично настояват, че трябва да се спазят клаузите за конфиденциалност на доклада.

bnt avatar logo
от БНТ
15:23, 23.02.2016
Чете се за: 01:25 мин.
У нас

С оглед на удовлетворяване на обществения интерес към истината за банкрута на КТБ, от компанията допускат компромис, като са се съгласили докладът да се предостави само в секретното деловодство на Народното събрание. Частичното разсекретяване беше поискано от финансовия министър. Няколко депутати се запознаха с доклада още с влизането му в секретния отдел.

Докладът за КТБ е от 500 страници, внесен е в парламента само в един екземпляр и то на английски език. Депутатите не могат да го копират и разпространяват заради финансова и търговска информация, която може да попречи на събирането на активите на банката - това условие са поставили от компанията одитор. Категорични са, че приемат документа за автентичен само на английски и не носят отговорност за преводи. Десислава Атанасова, която оглавяваше временната комисия за КТБ първа прояви интерес към доклада.

Десислава Атанасова - депутат от ПГна ГЕРБ: 'Мога да кажа единствено и само, че голяма част от констатациите, които е направила нашата комисия се покриват с констатациите на този доклад има класифицирана информация, има финансови и търговски тайни в доклада и нося наказателна отговорност, ако го споделя с вас. И все пак поне нови неща видяхте ли или неща, които ви изненадаха? По-скоро не!"

От Реформаторския блок отдавна настояват за разсекретяване на доклада и публично изнасяне на всички данни.

Мартин Димитров - депутат от ПГ на Реформаторския блок: "Имам на първо време един въпрос - и той е този доклад, даден ли е на прокуратурата, кога и ако не е даден, защо не е даден. Това ми е въпросът към синдиците и Фонда за гарантиране на влоговете. Само резюмето прочетох сега, утре смятам да се опитам да го чета в подробности".

Румен Гечев от левицата смята, че докладът е направен професионално и точно, и ще бъде полезен на българските институции.

Румен Гечев - депутат от ПГ на БСП "Лява България": "От една страна е трагично това, което видях, защото то потвърждава, че над 4 милиарда лева са откраднати на практика. По отношение на механизмите как е задвижена цялата схема и как тези 4 милиарда са били откраднати от банката нищо ново, но впечатляващо е това, което са направили и се надявам, че прокуратурата и следствието ще си свършат работата. - Има ли имена на политици вътре в доклада? Не, това не е била работа на тази фирма, тя е трябвало да установи схемите, по които е станало източването, кой, как, къде".

Независимият Георги Кадиев написа във фейсбук , че в доклада имало подредени факти и препоръки най-вече към синдиците, и постави въпроса дали тези препоръки са взети предвид. Миналата седмица от ДПС внесоха предложение за законодателни промени, за да може докладът да бъде оповестен, без предложенията за събирането на вземанията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Будистите честват един от най-важните си празници
Будистите честват един от най-важните си празници
Доналд Тръмп влиза в Игра на тронове
Доналд Тръмп влиза в "Игра на тронове"