НОВИНИ

Обща информационна система между нотариусите и Пътна полиция

От днес стартира системата за обмен на данни между МВР и Нотариалната камара за регистрацията на автомобили при тяхната покупко-продажба. Чрез нея служителите на МВР ще получават информация за всички сделки с превозни средства на територията на страната в реално време. Въвеждането на информационния портал „Единство“, за свързаност между МВР и нотариусите става след промените в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила в края на миналата година.

Явор Симов
от Явор Симов
20:15, 23.02.2018
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Предложението за новата система е на Нотариалната камара. Тя ще се използва само при сделки с вече регистрирани пътни превозни средства у нас.

Димитър Танев, председател на Нотариалната камара: Множество справки извършени за секунда по електронен път. Това е иновативното на практика.

Улеснението за гражданите е, че регистрацията на автомобила ще става непосредствено след подписване на договора и те няма да губят време, като отидат в звената на Пътна полиция.

;

Това може да стане, само ако адресните регистрации на страните по сделката са в един и същ регион, не се налага смяна на регистрационния номер, има сключена застраховка „Гражданска отговорност“ и автомобилът е преминал технически преглед.

Димитър Танев, председател на Нотариалната камара: В реално време собствеността е прехвърлена и фактическия състав на регистрацията е извършен. Той отива в Кат само да си получи свидетелството за регистрация.

Предвижда се и възможност при нотариуса да се заявява електронно отпечатване на Свидетелство за регистрация на МПС, а новия собственик да си го получи по пощата. Новата услуга ще може да бъде извършвана единствено от нотариус, който притежава квалифициран електронен подпис. Нотариусите ще могат да проверяват данни в регистрите само във връзка с конкретна сделка на лицата, които са се явили пред него. Вече проверените данни ще се подават към системата "Единство".

;

В сутрешния блок на БНТ вътрешният министър определи две основни предимства на тези промени.

Валентин Радев, министър на вътрешните работи: На първо място измамите, няма да има измами или поне ще намалеят в пъти, на второ място намалява се административната тежест

А отговорността си остава на нотариусите за изправността на сделката. Но това е достатъчно.

Нотариусите ще могат да отказват извършването на сделки, ако при проверка в масивите на МВР предоставените от страните по сделката документи и данните в тях не съвпадат, ако има данни за запор, превозното средство е с транзитни номера или не е платен годишния данък.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Посолството на САЩ у нас започва програмата за студентски бригади за 2018 г.
Посолството на САЩ у нас започва програмата за студентски бригади за 2018 г.
Извънредно заседенаие на НЗОК заради писмото на Владислав Горанов
Извънредно заседенаие на НЗОК заради писмото на Владислав Горанов