НОВИНИ

Община Варна купи 20 гнезда с оси за биологична борба с цикадите

Средиземноморски цикади поголовно унищожават цветя, храсти и листа на дървета във Варна. Явлението се забелязва през последните две години. Общината започва биологична борба срещу развитието на вредните насекоми. За целта бяха купени 20 гнезда с мини оси от Гърция, които не жилят хора, а само помагат за градската растителност.

БНТ2-Варна
от БНТ2-Варна Нора Бочева
17:50, 25.07.2017
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

От няколко години във Варна се наблюдава развитие на нов вид цикада, пренесен с кораби от Средиземно море. Цикадата не е придирчива и може да консумира повече от 200 вида растения. Поради липса на естествен неин враг, тя успява да се развие в почти всички райони на Варна.

д-р Антоанета Тончева – директор на общинско предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“:
„Миналата година цикадата се разви неимоверно много и нападна изключително огромен брой и храсти, и дървета, и културни насаждения.“

След като установяват, че цикадата няма естествен враг варненските специалисти решават да черпят опит от биологичната борба, която се води в Германия, Франция, Австрия и Италия. Общината купува 20 кошера с оси от Гърция, които са толкова малки, че не могат да бъдат видени с просто око.

д-р Антоанета Тончева – директор на общинско предприятие „Дезинфекция, дезинсекция, дератизация“: „Нямат жила, при тях има само яйцеполагало, с която женската снася яйцето в самото телце на цикадата, където яйцето се развива, излюпва се ларвичка и се храни от своя гостоприемник.“

Биологичната борба е най-предпочитаният екологичен метод, но от нея не може да се очаква бърз ефект. Равновесието между двата вида може да отнеме от 10 до 12 години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор пострада, след като дърво падна върху колата му
Шофьор пострада, след като дърво падна върху колата му
Радев към синдикатите: Борете се за по-високи доходи, но нека го правим заедно
Радев към синдикатите: "Борете се за по-високи доходи, но нека го правим заедно"