САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

На 24 февруари общинарите от Каварна ще гласуват за таксата за журналисти

Общинският съвет на Каварна ще заседава на 24 февруари за скандалната наредба от правилника за дейността на местния парламент, според която ако журналистите искат да заснемат или излъчат на живо от заседанията, трябва да плащат такса. Правилникът беше гласуван единодушно от общинските съветници на 28 януари, а няколко дни по-късно беше върнато от областния управител на Добрич с мотив, че е незаконно.

от Силвия Благоева
08:58, 17.02.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Община Каварна е в затруднено финансово положение и за излизане от кризата решения търсят и кметският екип и общинските съветници. Това, което се предвижда, е съкращения в администрацията, орязване на бюджета за културни прояви, а наред с това, за да напълнят общинската хазна, съветниците гласуваха и този правилник, в който влиза и текстът, че медиите трябва да плащат такса за заснемане на сесиите на Общинския съвет. Това предизвика бурни реакции в обществото. Автор на тази идея е общинският съветник Красимир Кръстев.

Едната от причините според него е тежкото финансово състояние, а другата е да равен достъп на всички медии за отразяване на заседанията. "Досега се стимулираха определени медии от кметове от изминали мандати, които бяха приятелски медии и бяха допускани в поредица от 20 години без да са платили нито един лев. Приемете го като административна услуга. Когато искате препис от същото заседание, пак се плаща такса. Няма никаква разлика. Не говорим за нещо, което е чак толкова трагично", каза той.

Общинският съветник Йордан Стоянов заяви, че на 24 февруари предстои ново заседание, където ще гласуват отпадането на спорната точка.

Областният управител на Добрич Красимир Кирилов е човекът, който спира този текст и приемането на този правилник и поиска повторно гласуване. Според него така се нарушава законът за радиото и телевизията, където е посочено, че заседанията на Общинския съвет трябва да са открити, също не може да са политически или икономически обвързани. "Ако се приеме едно такова решение, то ще се наложи цензура на съответната медия", допълни Кирилов.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Петър Стойчев: Левски ще продължи да съществува и да радва поколения напред
Петър Стойчев: "Левски" ще продължи да съществува и да радва поколения напред
Иван Гешев призова прокуратурата да не бъде въвличана в политически игрички
Иван Гешев призова прокуратурата да не бъде въвличана в политически игрички