НОВИНИ

Общините ще поддържат пътищата, освободени от винетки

Гратисен период за шофьорите без винетка до 15 януари няма. Това обявиха днес от Агенция "Пътна инфраструктура" и регионалното министерство, след като вчера от Националното тол управление обявиха такъв. До 10-15 дни системата за продажба на електронни винетки ще бъде напълно адаптирана и няма да има проблеми. Това заяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешната си среща с представители на Националното сдружение на общините. На нея беше договорено до 3 седмици: пътищата, които ще бъдат извадени от обхвата на винетната система, да бъдат поддържани от местната власт.

Александър Марков
от Александър Марков
20:05, 04.01.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

Гратисният период, обявен от Националното тол управление и дообяснен от регионалното министерство и Пътната агенция, означава следното: ако до 15 януари бъдем засечени на пътя без хартиена и електронна винетка, мобилните тол екипи ще ни дават указания и ще ни покажат как да си закупим винетка през сайта, мобилното приложение или ще ни упътят към най-близката бензиностанция, без да ни налагат компенсаторна такса или глоба.

Над 90% от шофьорите в България, така или иначе, имат хартиени винетки, които изтичат в края на този месец, така че, според АПИ, загубите няма да бъдат големи.

;

Иначе премиерът Бойко Борисов се извини на гражданите за предизвиканото неудобство, но посочи, че преминаването от хартиена в електронна система не е лесно.

Според Националното тол управление до средата на следващата седмица ще има разположени 37 терминала за самотаксуване по граничните контролно-пропускателни пунктове на страната, а от понеделник се разширява разпространителската мрежа.

Когато стане ясно кой е виновен за проблемите в системата, ще му бъде потърсена отговорност, обявиха от АПИ. От Националното тол управление съобщиха още, че до края на 3 януари са купени 57 000 електронни винетки за над 4 милиона лева.

Колко още общини ще поискат изваждането на републикански пътища - тепърва ще стане ясно. Важното е, че тези решения трябва да бъдат взети от Общинския съвет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Родителите на починалото в Кьолн момиченце не искат възмездие, а справедливост
Родителите на починалото в Кьолн момиченце не искат възмездие, а справедливост
Превозвачи и евродепутати на протест в Брюксел срещу пакета за мобилност
Превозвачи и евродепутати на протест в Брюксел срещу пакета за мобилност