НОВИНИ

В Скопие е обявена епидемия от морбили

В Скопие е обявена епидемия от морбили, след като през последните дни са регистрирани още 10 случая на болни деца. От Македонското здравно министерство очакват епидемията да отмине до две седмици.

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
16:34, 04.01.2019 (обновена)
Чете се за: 00:28 мин.
Още

В Скопие има около 14 000 деца на възраст до 14 години, които не са ваксинирани срещу морбили. Днес, след обявяването на епидемията, са били поставени около 900 ваксини. За да се предотвратят подобни кризи, здравният министър Венко Филипче предложи задължителното ваксиниране и забрана за приемане на неваксинирани деца в детските градини. Според сегашния закон неваксинирано дете не може да бъде върнато от училище или детска градина.

Заради зачестилите случаи на морбили здравните власти в Македония започнаха да обсъждат промени в законодателството.Има предложения за строги наказания за лекари, които участват в кампания против ваксините.

В съседна Сърбия лекарка беше глобена 32 000 за разпространение на непотвърдени данни за ваксините срещу морбили. При епидемията там миналата година бяха регистрирани над 5 700 случая. 15 души починаха от усложнения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради тропическата буря в Тайланд: МВнР е в контакт с български туристи
Заради тропическата буря в Тайланд: МВнР е в контакт с български туристи
Българските превозвачи излизат на протест в Брюксел против пакета Мобилност
Българските превозвачи излизат на протест в Брюксел против пакета "Мобилност"