Общините служебно ще преизчисляват и връщат парите за местни данъци в курортите

Общините служебно ще преизчисляват и ще върнат парите на хората, които вече са платили местните си данъци за апартаменти в курортите. Това следва от одобрените днес на второ четене от Народното събрание промени в закона за местните данъци и такси. Тяхното приемане се наложи след решение на Конституционния съд, който обяви за противоречащо на Основния закон по-високото облагане на недвижимите имоти в курортите.

от БНТ
12:04, 25.04.2019
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

Съгласно предишните поправки в закона собствениците на апартаменти в курортите, които не са основни жилища, не са отдадени под наем и не са регистрирани като място за настаняване, дължат по-висок данък. Част от тях са платили своите данъци и без днешните поправки нямаше да могат да си върнат надвзетите суми и да се възползват от отстъпките за плащане на налозите в определен срок. Собствениците на тези имоти не е необходимо да правят нищо при създалата се нова ситуация.

Менда Стоянова - председател на Парламентарната комисия по бюджет и финанси: Общините следва служебно да преизчислят данъка на всички тези хора, които са засегнати от променената разпоредба, да им го съобщят и ако тези хора са си платили данъка, да им го възстановят или прихванат за други техни задължения, ако те желаят това.

Собствениците на тези имоти ще дължат същия по размер данък, както и останалите имоти в дадена община. Размерите на тези данъци се определят от общинските съвети.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов: Ще отпуснем 7,5 млн. лв за УНСС
Премиерът Борисов: Ще отпуснем 7,5 млн. лв за УНСС
Деца боядисаха 1000 яйца в подкрепа на социално слаби хора
Деца боядисаха 1000 яйца в подкрепа на социално слаби хора