Иво Христов: Ако на тези избори БСП не победи, едва ли ще има следващи

"Следващите избори ще се превърнат в някаква демократична бутафория, на която просто ще легитимираме назначенците на партията-държава ГЕРБ". Това предрече Иво Христов за хипотезата, в която БСП изгуби европейските избори, в студиото на "Сутрешен блок". Четвъртият в листата на социалистите допълни, че в годините преди 1989 също е имало две партии и обществени организации, но това не означава, че е съществувал демократичен избор.

от БНТ
08:39, 25.04.2019
11533
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Христов отрече спекулациите, че е "топлата връзка" между "Дондуков 2" и "Позитано 20". Той увери, че отношенията му с президента Радев са добри и го описа като "ценностна опозиция" на сегашната власт:

"Ако имаше (предателство спрямо Румен Радев от страна на Христов - б.р.), едва ли щях да бъда назначен за председател на стратегическия съвет на президента" и допълни, че няма намерение да се отмята от ангажиментите си към него.

Иво Христов обясни решението си да се завърне в листата на БСП, след като напусна партията преди години, с присъствието на два "мастодонта" на политическата сцена - ГЕРБ и БСП.

"ГЕРБ се превръща в партия-държава, с чиято протекция се назначават чиновници, служители в общински администрации и практически се решават всички въпроси в държавата. И БСП, която единствена е в позицията да промени това статукво", коментира той.

Христов смята, че пренареждането на листата на партията от Националния съвет и включването на председателя на ПЕС Сергей Станишев означава, че "партийната демокрация в БСП функционира".

Относно скандала с апартаментите, според кандидата за евродепутат на БСП понятието "политическа отговорност в ГЕРБ е абсолютно размито" и като аргумент за това той изтъкна неподаването на оставка от страна на Боил Банов.

"В България основания за възмущение имаме по няколко пъти дневно. Политически скандали имаме поне веднъж седмично", коментира още Банов.

Той допълни, че не може да предвиди резултати от следващите избори, защото недоволните се опасяват да не бъдат отново излъгани, както според него се е случило след протестите през 2013 година.

Целия разговор с Иво Христов гледайте във видеото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Започна срещата между Путин и Ким Чен Ун
Започна срещата между Путин и Ким Чен Ун
Нова експлозия в Шри Ланка
Нова експлозия в Шри Ланка