НОВИНИ

Урок по християнство за деца във Видинската митрополия

Деца изучават религия, театрално изкуство и иконопис към митрополията във Видин. Заедно с това се приобщават към християнските ценности. Неделно училище към митрополитския храм е открито преди две години и първоначално се преподавало само вероучение, а от тази учебна година откриват и школите по изкуствата.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
06:58, 25.04.2019
Чете се за: 01:05 мин.
У нас

За децата, които посещават школите отваря врати старо епархийско училище, сторено преди близо 90 години, за да просвещава. Сега неделното училище помага на децата да опознаят християнската вяра.

Митрополит Даниил: Децата ни са информирани относно много неща. Учат много неща, но най-важните неща, които са в живота- това да познаваме Бога, това на дело да проявяваме любовта и към Бога, и към ближния, това най-много ни липсва днес. И как тогава няма да има необходимост, няма да има нужда за просвета. Такава вапиюща нужда има.

В часовете по вероучение децата научават за православието, но по достъпен за тях начин.

Елена Велкова, богослов и иконописец: Учим за живота на Исус Христос- главните моменти от неговия живот, чудесата му, неговото спасително дело на земята, на света Богородица и на светиите.

В неделното училище изучават символиката на иконите и как да ги рисуват, изписват църковни елементи за украса.

Елена Велкова,богослов и иконописец: Всичко се свързва с темите за вярата. Главното е това да остане в сърцата и в мислите.

В театралната школа работят по творби на български и класически автори, а също и по библейски сюжети.

Освен, че изучават изкуство, получават и ценни житейски уроци.

Мария Петрова, режисьор: На първо място може би да са другарчета по между си и да се разбират, да си помагат. Също така на дисциплина, на отговорност.
Светла Андрейчовска, родител: В града няма друга театрална шокола и много ми хареса първия път като дойдох - така с голямо внимание към родителите и към децата. Много добра атмосфера има, затова реших да останем.
Пламен Станчев, родител: Ние вярваме, че децата трябва да се възпитават в християнски ценности, в любов, разбирателство, смирение. И по този начин, ако децата бъдат възпитани, вече ще сме се преборили с насилието в училище и агресията.

Освен, че разбират повече за вярата, в неделното училище децата създават приятелства. Вече са приобщени и към събитията, които организират от храма.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тайната на вкусния козунак
Тайната на вкусния козунак
Испанско село бойкотира изборите
Испанско село бойкотира изборите