Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Боядисването на яйца е хоби за тийнейджър от Велинград

Може ли изписването на великденски яйца да бъде хоби на днешните тиинейджъри? Отговорът е да. А доказателството -единайсетокласникът Илиян Пенев от Велинград, който в последните години е носител на множество награди свързани, с украсата на великденски яйца.

от Ангел Узунов
07:20, 25.04.2019
Чете се за: 01:00 мин.
Още

17-годишният Илиян Пенев е ученик в гимназията по горско стопанство "Христо Ботев" във Велинград. Още от малък неговото хоби е писането на великденски яйца.

Илиян Пенев: Баба ми пише яйца, а от друга страна прадядо ми беше най-добрия майстор на писалките, с които се пишат яйцата.

Илиян често печели наградите в традиционния за Велинград конкурс за писане на яйца.

Илиян Пенев: Аз от много малък участвам в този конкурс. Имам трето, второ място, първо място, поощрителни награди. През 2015-та спечелих най-голямата награда, специална за конкурса - "сребърната писалка", а през 2016-та спечелих първата в историята на конкурса "златна писалка".

Младежът се придържа изцяло към традиционния за чепинския край метод на изписване на яйцата.

Илиян Пенев: Специфичното е, че яйцата се пишат сурови и после се варят с боята при тази техника. Писалката има един отвор в горната си част, в който отвор се слага восъка. После се нагрява на свеща и така се пишат яйцата. Този модел, който ще ви направя е лично мой. С годините съм го надградил. С него спечелих и сребърната и златната писалка.

Освен с писането на яйца, в последните три години самоукият талант е запленен и от спирографията. Илиян разказва, че всичко започнало съвсем случайно, но зад себе си вече има повече от 20 картини върху дърво.

Илиян Пенев: Просто исках да опитам, да видя какво е и малко по-малко започнаха да стават и тези картини. Първата картина беше много смешна. Един папагал, просто за проба. И така малко по малко започнах да ги правя. Все по-сложни картини върху шперплат, в началото върху дърво.

Илиян Пенев планира самостоятелна спирографска изложба на историческа тематика. Очаква се тя да бъде подредена в началото на месец май.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Маргаритов: Пазарувайте само от законни търговци, иначе рисковете са големи
Маргаритов: Пазарувайте само от законни търговци, иначе рисковете са големи
Тайната на вкусния козунак
Тайната на вкусния козунак