НОВИНИ

Отложиха програмата и бюджета на фондация „Пловдив 2019“

Общинските съветници в Пловдив отложиха за следваща сесия на местния парламент приемането на програмата и бюджета за тази година на фондация „Пловдив 2019“, която подготвя града за Европейска столица на културата. Причината е липсата на прозрачност за какво ще бъдат изразходвани планираните 13 милиона лева, както и яснота по програмата на фондацията.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
16:25, 26.04.2018
Чете се за: 00:54 мин.
Още
отложиха програмата бюджета фондация пловдив 2019

Според Слави Георгиев от Патриотичния фронт общинските съветници в Пловдив не са запознати с програмата на фондацията.

Слави Георгиев – общински съветник от Патриотичния фронт: Когато самите общински съветници не знаем какво става вътре във фондацията и в каква посока се върви, ние няма как да си дадем гласа, за да одобрим нещо.

Според Георгиев при голяма част от заложените за тази година средства има нередности. Предвижда над 4 милиона лева да отидат за административни разходи, заплати, консултации и за външни фирми. Общинският съветник от „Съюз за Пловдив“ Дани Каназирева смята, че няма прозрачност в изразходването на бюджета, затова предложи да бъдат проведени срещи на фондацията с комисиите в общинския съвет.

Дани Каназирева – общински съветник от „Съюз за Пловдив“: Европейска столица на културата не е идеята един напудрен културен календар и едно гръмко с фойерверки откриване. Концепцията на Европейска столица на културата е коренно различна и тя следва да даде дългосрочност на града ни.

Дани Каназирева смята, че нито един от предвидените инфраструктурни проекти няма да се случи. За изненада на всички кметът Иван Тотев, който е и председател на управителния съвет на фондацията, заяви, че тя трябва да излезе от анонимност.

Иван Тотев – кмет на Пловдив: И това за голямо съжаление е в очите на общинските съветници. Ако е в очите на хората, можем да кажем, че не всеки пловдивчанин е длъжен да се информира и да се интересува, но когато става въпрос за общински съветници, означава, че явно има нещо, което трябва да се промени.

Общинските съветници приеха финансовия отчет на фондацията за миналата година. В залата се чу и предложение управителният съвет на фондацията вече да отчита своята дейност на всеки 3 месеца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Австралия в плен на набезите на акули
Австралия в плен на набезите на акули
​Пияна жена блъсна две патрулки и рани полицаи след преследване в Димитровград
​Пияна жена блъсна две патрулки и рани полицаи след преследване в Димитровград