НОВИНИ

Обучават общинари как да противодействат на трафика на хора

От началото на годината досега в защитено жилище във Варна са настанени 12 жени, станали обект на трафик. Сред тях има и непълнолетно момиче. Всички те са жертви на сексуално насилие.Тези данни съобщиха от Местната комисия за борба с трафик на хора, която проведе обучение на социални работници и служители от малките общини в областта. Целта е да се засили сътрудничеството при работа по случаи на трафик на хора.

bnt avatar logo
от Нора Бочева
17:10, 23.11.2016
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Жертви на трафик са предимно хора, които живеят в по-бедните райони в България.

Димитър Василев – секретар на Местната комисия за борба с трафик на хора
“Оттук се извеждат жертви за експлоатация в страните от Западна Европа, по-малко като страна транзит и в отделни случаи статистиката показва, че има сексуална експлоатация с крайна дестинация тук в България.”

Служителите и социалните работници получиха ценни съвети как да помагат на пострадалите след емоционалната травма. Много от потърпевшите стават свидетели, като получават пълна закрила, както и безплатна правна помощ.

Петя Атанасова – член на Местната комисия за борба с трафик на хора
“При приключване на делото, при осъдителна присъда за извършителя, че това е действително трафик на хора и тя е конституирана като жертва на трафик на хора, има право на обезщетение по Закона за финансова компенсация, което е в размер на 5000 лева.”

Във Варна жертвите на насилие могат да разчитат на еднократна финансова помощ от дирекция “Социално подпомагане”. Местната комисия за борба с трафика на хора работи съвместно с Бюрото по труда за намиране на работа и интегрирането на пострадалите от насилие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук създава програма за цензура, за да влезе в Китай
Фейсбук създава програма за цензура, за да влезе в Китай
В село Кривня няма аптека и лекарски кабинет
В село Кривня няма аптека и лекарски кабинет