НОВИНИ

В село Кривня няма аптека и лекарски кабинет

Провадийското село Кривня е едно от многото в региона, в които няма аптека. Това обаче не е единственият проблем за жителите му. От години там няма и лекарски кабинет. Най-близкото място, където хората могат да потърсят медицинска помощ и да си купят лекарства, е град Провадия, който е на десетина километра от Кривня.

bnt avatar logo
от Петър Дойкински
17:09, 23.11.2016
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Преди 8 години в село Кривня е имало лекарски кабинет. Той обаче бил затворен, защото не отговарял на изискванията на Здравната каса.

Милка Димова
Имаше фелдшер, който живееше тук с медицинска сестра, а сега ходим само в Провадия. Пътуването е трудно, трябва да си търсиш транспорт има стари хора, които не могат.

В селото има помещение, което може да се превърне в лекарски кабинет. Проблемът е финансов, защото кметството няма собствен бюджет.

Дора Кирякова, кмет на с. Кривня
Едва ли някой ще дойде за толкова малко хора тук.

В Кривня никога не е имало и аптека, което също е проблем за жителите на селото, които са предимно възрастни хора. Редовен транспорт до Провадия има, но цената на билетчето е лев и петдесет, което е скъпо за пенсионерите. Често кметът на селото събира рецептите и пътува до града, за да купи необходимите лекарства.

Филчо Филев, кмет на Община Провадия
Наистина има проблем с аптеките, защото хората трябва да пътуват. Опитвали сме да инициираме предприемачите да създадат аптеки поне в най-големите населени места, но разходите, които биха извършили не са целесъобразни, няма да имат възвращаемост.

Липсата на аптеки в малките населени места е проблем в цялата страна. Здравното министерство има идея за откриване на мобилни аптеки, тя обаче се отлага с години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обучават общинари как да противодействат на трафика на хора
Обучават общинари как да противодействат на трафика на хора
Спектакъл в полза на болните от муковисцидоза
Спектакъл в полза на болните от муковисцидоза