НОВИНИ

Обвинения и нови полицейски операции в Брюксел

Белгийската прокуратура повдигна обвинения срещу нови души четирима за принадлежност към терористична организация. Те са сред общо шестимата задържани в рамките на последното денонощие, включително Мохамед Абрини, сочен като съучастник при ноемврийския атентат в Париж.

обвинения полицейски операции брюксел
bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 09.04.2016
Чете се за: 01:05 мин.
По света

Според белгийските власти още не е ясно дали той е участвал и в удара на брюкселското летище от 22-ри март. Смята се, че именно той е "човекът с шапката" до двамата атентатори. Нова мащабна полицейска операция бе проведена днес в Брюксел, този път в централния квартал Етербек. Арести нямаше.

Десетки полицаи, подкрепяни от снайперисти обкръжиха и претърсиха жилищна сграда в брюкселския квартал Етербек. Обитателите бяха евакуирани, районът отцепен. Експлозиви и оръжия не са открити, съобщи прокуратурата.

Обвинения в тероризъм са повдигнати срещу Билил ел Махухи, задържан снощи в брюкселския район "Лакен". Миналата година той получава петгодишна присъда за връзки с организацията "Шариат за Белгия", но от миналия месец излежава наказанието в дома си с електронна гривна. Загубил е крака си при сражения в Сирия.

Двама арестувани заедно с Мохамед Абрини в Андерлехт са били освободени след разпит. Самият той вече е обвинен в терористична дейност, включително убийства. Седем точки от неговото лице от общо девет, използвани при разпознаване, съвпадат с чертите на човека, придружавал Наджим Лахрауи и Ибрахим ел Бакрауи на летище Завентем. Редовите белгийци не крият очакванията си.

Андреа Парола - жителка на Брюксел: Очаквам той да даде отговори за случилото се в Париж и Брюксел и прокуратурата да разбере дали има други терористични клетки на свобода и дали атентаторите самоубийци имат тук още поддръжници.

Два дни преди ноемврийските удари в Париж камера за наблюдение улавя Абрини в една кола със Салах Абдеслам, който е ключов заподозрян за заговора във Франция. Абрини e отраснал в Молебнек, както и братята Абдеслам, знае се, че се е сражавал в Сирия.

Според прокуратурата задържаният вчера Осама К е заснет по линията на брюкселското метро по време на атентата срещу станция Моленбек. За тероризъм и убийства ще отговаря и руандиецът Ерве БеЕм, също арестуван вчера. Ерве и Осама са засечени заедно с камикадзето от метрото да купуват саковете за нападенията в Брюксел.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ и Израел предупредиха за нови заплахи в Истанбул и Анталия
САЩ и Израел предупредиха за нови заплахи в Истанбул и Анталия
Искат оставката на Камерън заради Панамагейт
Искат оставката на Камерън заради "Панамагейт"