НОВИНИ

Обвинения срещу митничари

На 22-ма митничари днес бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления, подкупи и длъжностни измами. Разследването на прокуратурата е от края на август тази година, а групата е действала още от март. От Агенция "Митници" увериха, че пунктът "Капитан Андреево" работи на пълни обороти въпреки намалелия състав.

bnt avatar logo
от БНТ
20:14, 14.12.2015
Чете се за: 00:59 мин.
У нас

13 декември. Митнически пункт "Капитан Андреево", 07:30 сутринта. Започват разпити на митничари и преминаващи през пунктa шофьори дали им е искан подкуп. Прегледани са записите от видео наблюдението. Равносметката - 106 претърсвания и изземвания, над 30 задържани митничари, 22-ма с обвинения. За 14 от тях ще бъде внесено искане за постоянно задържане под стража.

Даниела Попова - администартивен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура: Обвиненията са за участие в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва престъпления подкупи и длъжностни престъпления.

Схемата на действие: Митническите инспектори, покровителствани от началниците смяна, си затварят очите при проверката на превозни средства срещу суми, които варират от 2 до 5 евро на автомобил и от 150 до 300 евро на автобус. Парите се събирали на трасетата за вход на превозни средства. В края на смяната ги разпределят на купчинки, завиват в листчета и раздават на участниците в схемата.

Даниела Попова - администартивен ръководител на Апелативната специализирана прокуратура: При претърсванията и изземванията са намерени в лицата над 150 хиляди лева.

У митничарите са открити турски лири, евро, долари, швейцарски франкове. Скривалищата на незаконното богатство били от сейфове до дамските чанти на съпругите им.

Андрей Андреев - административен ръководител на специализираната прокуратура: У последното от лицата, чието претърсване завърши последно, бяха намерени 32 хиляди евро и 15 000 лева. Едната сума беше в каса, а другата сума беше увита във вестник, залепена с тиксо под дюшек.

Затварянето на пункта за няколко часа доведе до колони от камиони, които ще чакат поне още ден.

Ясно е, че практиката не е отскоро. Затова предстоят още акции.

Ивайло Спиридонов, директор на ГДБОП: С такива данни разполагаме и за други КППТ-та.

6-ма от задържаните вече са били уволнявани от Митническия пункт и преди, дори повече от веднъж. Но съдът ги възстановил на работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пътуваща изложба на Новините на БНТ2
Пътуваща изложба на Новините на БНТ2
Търси доброто: Валс в инвалидна количка
Търси доброто: Валс в инвалидна количка