НОВИНИ

Обявяват нов търг за доставка на линейки заради липса на оферти

Няма подадени оферти за доставка на нови високопроходими и линейки 4 по 4. Това стана ясно след отварянето на офертите за закупуване на 400 коли по европроект за модернизация на спешната помощ. Седемте фирми, които участват в търга, предлагат да доставят общо 280 линейки и реанимобили. От здравното министерство съобщиха, че за останалите вероятно ще бъде обявена нова обществена поръчка.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
20:18, 13.08.2018
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Спешният център в Благоевград разполага само с една високопроходима линейка. Преди около 20 дни спешен автомобил не успял да стигне до пациент в една от махалите на село Мощанец заради трудния терен.

Марин Вълков - фелдшер в ЦСМП, Благоевград : Трябваше да звъним на Гражданска защита към пожарната. С помощта на тяхната апаратура пациентът беше изведен от мястото, където беше станал инцидента, до санитарния автомобил, до нашия.

У нас има около 150 линейки със задвижване 4 по 4. Пет от тях са във филиалите на Спешна помощ в Костинброд, Своге и Пирдоп. Те са на около 10 години и често се развалят. В проекта за модернизация на Спешна помощ е предвидено закупуване на общо 120 високопроходими линейки и със задвижване 4 по 4. Желаещи да ги доставят обаче, няма. Причините са обсъдени на работна среща с представители на автомобилния бранш в здравното министерство.

Мария Иванова - директор "Връзки с обществеността", МЗ: Ще бъде подготвено отново техническо задание и ще бъде обявена обществена поръчка, която ще бъде само за високопланиските линейки. Ще действаме във възможно най-кратки срокове, защото този проект е от особена важност за обществото.

За доставката на останалите 280 линейки и реаномобили по проекта се борят седем кандидати. От центъра за спешна помощ в София се надяват целият автопарк да бъде подменен.

Радослав Георгиев - директор на автопарк, ЦСМП: Автомобилите, които използваме за София - град и София област общо са 80 реанимобила. От тях 20 са почти постоянно в сервиз. Автомобилите са на пробег среден над 350 000 км.

Очаква се първите линейки да бъдат доставени до края на годината. Обявяването на нова обществена поръчка за високопроходими спешни автомобили няма да застраши усвояването на 60-те милиона лева по европроекта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Руската рубла продължава да се срива
​Руската рубла продължава да се срива
Локализираха мазутния разлив край Созопол, няма опасност за туристите
Локализираха мазутния разлив край Созопол, няма опасност за туристите