НОВИНИ

От БСП поискаха оставки заради оградата по границата с Турция

Обявяването на оградата по границата с Турция за стратегически обект за националната сигурност с правителствено решение от вчера, стана причина днес БСП да иска оставки - на вътрешния министър Валентин Радев и на вицепремиера Валери Симеонов. От левицата поставиха въпроса дали това е опит да се скрие информация и посочиха, че Елена Йончева прави филм за границата и минаването на мигранти. От ГЕРБ отговориха, че по никакъв начин няма да се ограничи възможността при данни за престъпления да бъдат сезирани компетентните органи. Обединените патриоти заявиха, че Валери Симеонов ще съди Корнелия Нинова и Елена Йончева за лъжливи твърдения.

Надежда Василева
от Надежда Василева Тихомир Игнатов
17:57, 19.10.2017
Чете се за: 01:50 мин.
У нас

Поредното напрежение между опозиция и управляващи възникна заради изказване на лидера на левицата в пленарната зала. Корнелия Нинова попита какво налага точно сега оградата да бъде обявена за обект на националната сигурност, и дали това означава, че депутатите не могат да поставят въпроси по тази тема.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Искаме незабавно оставката на г-н Радев, който е внесъл това предложение и на Валери Симеонов като вицепремиер. Поемам цялата политическа и наказателна отговорност, ако такава ще има, за това, което ще кажа. За нас причината точно вчера и по този начин да бъде взето това решение е фактът, че от 3 месеца Елена Йончева снима кадри, говори със свидетели, събра документи, които уличават в корупция длъжностни лица. Г-н Борисов, ще ви информираме специално кога и къде ще бъде излъчен този филм и очакваме да изпратите да ни арестуват, 80 депутати от БСП.

От БСП посочиха, че ще станат съавтори на филма на Йончева. Тя разказа, че преди 2 дни отново е била на границата, където първоначално е спряна от гранична полиция, а после е допусната да снима оградата.

Елена Йончева - депутат от БСП за България: Оградата се чупи, през нея буквално минават за минути по 40 души и това съм го виждала и съм го снимала. През оградата минават по-бързо, отколкото автобус с бежанци биха минали през КПП. Това е един голям изкоп. Някъде около 5 на 3 метра. Държавата, МС въвежда цензура при разследване на корупция. Ние разследваме корупция.
Борис Ячев - депутат от Обединени патриоти: Упълномощен съм от г-н Валери Симеонов едно изречение да предам - няма да цепи басма на Корнелия Нинова и Елена Йончева, ще ги даде под съд и двете за подобни лъжливи внушения.

От ГЕРБ определиха като небивалици твърденията на БСП.

Цветан Цветанов - председател на ПГ на ГЕРБ: Всичко това е несъстоятелно като твърдения, което направихте преди малко и никой няма да ограничи възможността на който и да било народен представител или ако може да заведете всички тези 80 да отидете и да сезирате компетентните органи, както го направихте за всеки един конкретен случай, когато сте имали достатъчно информация. Единственото, което правите е да създавате фалшиви новини и да казвате, че вие сте някаква алтернатива. Алтернативата е когато предлагаш политика.

Обединените патриоти защитиха Валери Симеонов и посочиха, че БСП припява на ДПС за неговата оставка.

Волен Сидеров - депутат от Обединени патриоти: Защо? Патриотите са лоши и не трябва да бъдат във властта. Имам чувството, че и сняг да завали, ще бъде поискана оставката на Валери Симеонов. Защо след като има решение на МС, под което са се подписали всички министри, тя не иска оставката на министър-председателя, вицепремиерите и всички министри по азбучен ред?

От ДПС припомниха, че първи са поискали оставката на Валери Симеонов заради използване на език на омразата.

Йордан Цонев - депутат от ДПС: И ние искаме тази оставка, защото има граници. Езикът, словото, мярката има граници. И тези граници бяха прескочени, заради език на омразата.

От БСП смятат да покажат кадрите на Елена Йончева на всички европейски посланици у нас. От ГЕРБ пък обвиниха опозицията,че отклонява вниманието от други теми. И посочиха, че контрабандата вече е под 7 процента, което означава, че се борят с корупцията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата протестира срещу връщане на делото за битите деца в Асеновград
Прокуратурата протестира срещу връщане на делото за битите деца в Асеновград
Ограничават дейността на чужди проповедници у нас
Ограничават дейността на чужди проповедници у нас