НОВИНИ

Ограничения заради болестта нодуларен дерматит

Увеличават се огнищата на заболяването заразен нодуларен дерматит. В областите Стара Загора и Хасково вече на шест места е потвърдено наличието на болни животни. Съмнения за нодуларен дерматити има и в село Добри дол, Първомайско. Взети са проби , които в момента се изследват. Екипи на областните дирекции на Агенцията по безопасност на храните правят дезинсекция на заразените ферми.

bnt avatar logo
от М. Хубинова, Т. Матева
20:30, 19.04.2016
Чете се за: 00:31 мин.
У нас

За да се ограничи разпространението на заболяването областната епизоотична комисия забрани движението и търговията на едри преживни животни в Пловдив и по пазарите в Раковски, Стамболийски и Асеновград.

Д-р Камен Янков - директор на Областна дирекция за безопасност на храните – Пловдив: "Не трябва да се допуска влизането на външни хора в животновъдните обекти, коли, които нямаме представа къде са били преди това."
Пенко Налбантов – животновъд села Поройна: "За първи път ни събират докторите да ни кажат по какъв начин трябва да третираме животните. Казват ни, че за да ги предпазим, трябва да пръскаме, но са минали две седмици."

Специалистите не смятат, че са закъснели. Съветват, когато стопаните имат съмнения, че животните им имат признаци на нодуларен дерматит, да сигнализират в Агенцията за безопасност на храните.

Д-р Камен Янков - директор на Областна дирекция за безопасност на храните – Пловдив: "Съветвам стопаните да не крият, защото и това го има, започва една евтина търговия на животни, нелегална."

Започва дезинфекция на площите, които са около фермите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Млади артисти правят флашмоб
Млади артисти правят флашмоб
Ремонт на Аспаруховия мост блокира Варна
Ремонт на Аспаруховия мост блокира Варна