НОВИНИ

Онкоболен мъж чака повече от месец назначаване на подходяща терапия

Това разказа синът му пред БНТ. Пламен Ставрев твърди, че патологичната лаборатория на белодробната болница в София е забавила изследванията на баща му. От лечебното заведение заявиха, че са спазили сроковете, заложени в медицинските стандарти.

bnt avatar logo
от Альоша Шаламанов
11:55, 06.08.2017
Чете се за: 01:16 мин.
Още

На 19 юни 78-годишният баща на Пламен Ставрев постъпва в белодробната болница в София. Взет е материал за хистологично изследване и на 22 юни е изписан. Лекарите обяснили, че резултати ще има до 10 дни.

Пламен Ставрев: Ние бяхме при професор Славова на 10 юли, след като нямаше никакъв резултат. И в мое присъствие, и в присъствието на лекуващ лекар, тя буквално в рамките на две минути даде някаква диагноза.

проф. Янина Славова - началник на "Патологична лаборатория", МБАЛ "Света София": Конкретният случай - на 15-тия ден съм отговорила,че се касае за метастаза в лимфен възел от недребноклетъчен карцином.

Защо тогава?

- Вероятно е имало по-голям поток от материали.

Славова твърди, че в лабораторията пристигат проби от цялата страна, а патолозите са само двама. По думите ѝ за да се назначи терапия на бащата на Пламен, били нужни още изследвания - за определяне вида на карцинома и възможността на пациента да се назначи таргетна терапия. Обяснила на близките, че пробите за второто изследване ще бъдат изпратени в частна лаборатория.

Пламен Ставрев: От там ме увериха, че за последната година пациент с въпросните имена, за които става въпрос, не е постъпвал материал за генетични изследвания.
проф. Янина Славова - началник на "Патологична лаборатория", МБАЛ "Света София": Аз помолих доктор Петров - управителя на тази частна генетична лаборатория, да получи материал. Да дойде в нашата лаборатория, да вземе материала. Той го е взел и го е изследвал вече.

Управителят на лабораторията обаче твърди, че единствените проби, постъпили там, са занесени от близките на пациента в края на юли. А резултатите излезли за 4 дни.

Според здравото министерство от белодробната болница не са изпращали пробите в частната лаборатория, защото в случая изследването не било препоръчително. От болницата съобщиха, че резултатите от изследването за определяне на вида на карцинома излезли на 19 юли. Два дни по-късно онкокомитетът на белодробната болница се събрал и назначил химиотерапия.

Елеонора Стойнова - юрист на МБАЛ "Света София": Медицинските специалисти са решили, че случаят е диагностично труден. Решили са, че е необходимо да се извършат допълнителни изследвания. Това е довело до увеличаване на максимално предвидения, съгласно стандарта срок.

Според медицинския стандарт, резултатите при рутинни изследвания излизат до 10, а при по-сложните - до 25 работни дни. В болницата е назначена вътрешна проверка, след жалба на Пламен Ставрев. Медицинския одит, Регионалната здравна инспекция и Здравната каса също проверяват случая.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов обеща обезщетения за засегнатите от Натура 2000
Борисов обеща обезщетения за засегнатите от "Натура 2000"
Овладян е пожарът в Миролюбово, Банево и Изворище
Овладян е пожарът в Миролюбово, Банево и Изворище