НОВИНИ

Опасно мръсен въздух в София и още четири града

Дишаме опасно мръсен въздух днес - в столицата и още четири български града - Пловдив, Русе, Велико Търново и Шумен. Това показват индексът на Европейската комисия за качество на въздуха и измервателните сензори на независими сайтове. И утре прогнозата за София е за фини прахови частици над нормата.

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
20:07, 02.12.2018
Чете се за: 01:18 мин.
У нас

Между 3 и 15 пъти над нормата е днешното превишение на фини прахови частици във въздуха. Най-замърсен е въздухът в столичните квартали "Западен парк" и "Овча купел". Причината - инверсия, заради която праховите частици остават ниско в котловината на града и така се утаяват във въздуха, който дишаме.

Част от призивите на общината са хората, които се отопляват на твърдо гориво, да преминат към алтернативно, да се използва градския транспорт, а ако сте с кола, тя да не е със стандарт под Евро 5. Проверяват се и автосервизи, за да се установи нерегламентирано изгаряне на неразрешени горива.

Йоана Христова, зам.-кмет по екология СО: Зимата предстои и предвид на факта, че 55 000 домакинства на територията на Столична община се отопляват на твърдо битово отопление, пиковете по отношение на замърсяването предстоят и тази зима.

След като общината бъде ободрена по проект по оперативната програма "Околна среда" ще започне безплатна подмяна на отоплението на домакинствата на твърдо гориво. Все още не се обмисля пълна забрана. От "Спаси София" обаче смятат, че мерките, които предприема общината, не отговарят на мащабите на проблема.

Гергин Борисов, "Спаси София": Столична общината може да допринесе за замяната и предоставяне на алтернатива за хората, които се отопляват на твърдо гориво чрез разширяване на газопреносната мрежа, чрез разширяване на топлофикационната мрежа. В момента единствените мерки, които взима са призиви, а призивите не са мерки.

Въпреки че днес е неделя, в столицата се образуваха задръствания и това допълнително утежни ситуацията с въздуха. В същото време градският транспорт не е добра алтернатива, защото в почивни дни той се движи на 20 минути.

Гергин Борисов, "Спаси София": "Зеленият билет" трябва да се пуска превантивно, а не след няколко дни на сериозно замърсяване, защото това е мярка, която ще осигури реална алтернатива на личния автомобил.

"Зелен билет" се пуска, когато има превишение на концентрациите на фини прахови частици над 200 микрограма на кубичен метър в поне две от шестте градски станции за измерване в два последователни дни.

От Столичната община са категорични, че качеството на въздуха зависи от всеки един от нас. Така че, ако имате възможност, спазвайте препоръките да не се отоплявате на твърдо гориво и да използвате градския транспорт вместо личния си автомобил.

Утре също се очаква опасно мръсен въздух с повишени нива на фини прахови частици, затова е препоръчително да излизате навън с маска.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна неделя на протести в цялата страна
Поредна неделя на протести в цялата страна
Френските власти не въведоха извънредно положение след погрома в Париж
Френските власти не въведоха извънредно положение след погрома в Париж