НОВИНИ

Опитът на БСП за обсъждане на партийните субсидии претърпя неуспех

Опитът на БСП за обсъждане на размера на партийните субсидии с част от парламентарно представените партии претърпя неуспех. След като от ГЕРБ отказаха дебат с левицата за размера на партийните субсидии още в петък, днес и "Обединените патриоти" последваха примера им. Единствено депутати от ДПС разговаряха с представители на левицата. А от БСП определиха отказа от дебат от страна на ГЕРБ и "Обединените патриоти" като показен разстрел на демокрацията.

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:22, 18.06.2019
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Замислената серия от срещи на левицата с парламентарно представените партии на тема партийни субсидии започна с фалстарт. Патриотите не дойдоха в уречения час, без да изтъкнат причина. От ГЕРБ отказаха среща още в петък с мотива, че стоят категорично зад предложението на правителството за лев на глас субсидия. БСП разтълкуваха отсъствието им така:

Драгомир Стойнев - заместник-председател на ПГ на БСП за България: Народните представители, българските парламентаристи от ГЕРБ и "Обединени патриоти" нямат собствена воля. Те са просто един обикновен придатък на министър-председателя.

Отказът от дебат означавал признание за подчинената роля на Парламента пред изпълнителната власт.

Драгомир Стойнев - заместник-председател на ПГ на БСП за България: За ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем. Те отдавна са на хранилка на обшествените пари. Огромният финансов и административен ресурс, контролът над европейските средства, последвани от медийният комфорт и влияние в корпоративните среди им позволява непрекъснато възпроизвеждане във властта.

От ДПС откликнаха на поканата на левицата. Разговаряха насаме. След срещата ДПС припомниха своята позиция: те са за обществено финансиране на партиите.

Йордан Цонев - ДПС: Субсидия от 1 лев е равна на субсидия от нула лева.Субсидия от 5 лева също не устройва никого, или от 4 или от 6. По-точно може би устройва двете големи партии, които имат около 1 милион гласове. Но всички останали партии имаме между 200 и 300 хиляди.

Затова от ДПС предлагат два варианта: или да остане публичното финансиране в достатъчна степен, така че партиите да водят нормален политически живот.

Йордан Цонев - ДПС: Или тогава се минава към финансиране по другия начин: през физически и юридически лица.

Нашето предложение ще бъде да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и тавана за финансиране от физически лица при прозрачност, при отчетност и при строг контрол.

;

След срещата и БСП направиха обобщение. Смятат, че ако тази седмица законопроектът за намаляване на партийните субсидии на 1 лев мине на второ четене ще се постигне конкретна цел.

Драгомир Стойнев - заместник-председател на ПГ на БСП за България: Като че ли се прокрадва идеята, "дайте да смачкаме опозицията за местните избори, ако може да ги ликвидираме, а след това към края на годината отново да върнем дебата, отново да върнем субсидията, защото видяхме, че сгрешихме"

От ляво предлагат наличните пари към 3 юни по депозити на политическите партии да бъдат върнати в държавния бюджет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фейсбук пуска собствена криптовалута
Фейсбук пуска собствена криптовалута
Оперно и балетно изкуство на сцена под звездите в София
Оперно и балетно изкуство на сцена под звездите в София