НОВИНИ

БСП и ДПС разговаряха за партийните субсидии

Серията от срещи на левицата с парламентарно представените партии на тема партийни субсидии започна с фалстарт. След като ГЕРБ отказаха още миналата седмица такава среща, днес и от Обединени патриоти не дойдоха в Народното събрание. Според БСП решението на управляващите показва ясно, че депутатите от ГЕРБ и Обединени патриоти нямат собствена воля и са цитирам: "придатък на министър-председателя". ДПС разговаряха с левицата за размера на субсидията като за пореден път повториха позицията си - те са за обществено финансиране на партиите.

Милена Кирова
от Милена Кирова
15:42, 18.06.2019
Чете се за: 00:43 мин.
У нас
Драгомир Стойнев - БСП за България: Отказът на депутатите на ГЕРБ и Обединени патриоти от парламентарен и обществен разговор по темата за финансиране на политическите партии за нас означава следното: първо срамно признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт, което означава неглижиране на конституцията и демокрацията. Второ - превръщане на парламента в инструмент за гарантиране на изборните успехи само от една политическа партия, именно ГЕРБ и техните сателити от Обединени патриоти. Това означава и унищожаване на опозицията, което реално означава промяна на политическата система и показен разстрел на демокрацията.
Йордан Цонев - ДПС: Позицията на ДПС си оставя неизменна: или остава публичното финансиране в достатъчна степен партиите да водят нормален политически живот или тогава се минава към финансиране по другия начин - през физически и юридически лица. Доколкото индикациите от днешния ден са, че управляващите партии ще приемат предложението на ГЕРБ за 1 лев, нашето предложение ще бъде да отпаднат ограниченията за финансиране от юридически лица, както и тавана за финансиране от физически лица - при прозрачност, при отчетност и при строг контрол. Това съобщихме наколегите от БСП и ще участваме в дебата, независимо какво се приеме, ние ще продължим в обществения дебат да настояваме да бъде намерен правилния модел за финансиране на политическия живот от бюджета.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Съветът на ЕС решава дали да започне преговори със Северна Македония и Албания
​Съветът на ЕС решава дали да започне преговори със Северна Македония и Албания
Двама от ранените американски военни край Пловдив са изписани
Двама от ранените американски военни край Пловдив са изписани