НОВИНИ

Собственикът на колекцията с фалшивите картини внася сигнал до главния прокурор

Собственикът на колекцията, за която има съмнение, че съдържа фалшиви произведения на изкуството - Николай Неделчев, днес ще внесе сигнал до главния прокурор. Това съобщи самият той в предаването "Култура. БГ". Скандалът с копираните произведения стана повод за дискусия за пазара на фалшификати у нас. От галерия "Структура", където се намира изложбата, коментираха, че сертифицирането на произведения не е тяхна задача.

Айше Сали
от Айше Сали
12:49, 18.06.2019
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

След скандала с произведенията на изкуството, част от изложбата "Модернизъм и авангард" картините, за които има съмнения, че са фалишификати, вече са свалени от стените в галерия "Структура". Те ще бъдат представени като доказателство на прокуратурата, а собственикът на колекцията ще подложи на експертиза и други творби.

Николай Неделчев, собственик на колекцията: Колекционерите, които вече са потърпевши, те не говорят. Масова практика е, знае се. Този проблем избухна, защото аз направих нещо, което е видимо и това стана видим проблем.

3500 лв. за 14 рисунки. Толкова е платил колекционерът Николай Неделчев за уж непознатите творби на големи български художници, сред които и Сирак Скитник. За тях му споменал реставраторът Стефан Белишки.

Стефан Белишки, реставратор: Аз не съм го съветвал да ги купува. Казах му, че могат да представляват интерес за самия него като колекционер, но той самият трябва да прецени.

Копираните творби станаха повод за дискусия за начина, по който се издават удостоверения за автентичност и за продължителността на процеса.

Мария Василева, галерия "Структура": Не искам да се оправдавам, с това че не сме имали време. Ние сме се позовали на документи и на факти - от една страна сертификатите, които придружават работите, от друга - историите, легитимността на търговците, от които тези работи са закупени.

Но нашата задача не е била да сертифицираме произведенията. Ние трябваше да направим изложба от тези произведения.

Проблемът с фалшивите произведения на изкуството съществува навсякъде по света.

гл. инсп. Ангел Папалезов, началник сектор „Културно-исторически ценности", ГДНП: Реставраторски ателиета, художници, целейки бърза и лесна печалба си позволяват да преподпишат картини, да създадат абсолютно нови произведения на стари автори.

У нас едва от началото на 2019 г. има специален закон, който наказва фалшификаторите. В случая с тази изложба обаче моралните щети са далеч по-големи от финансовите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отлага се посещението на Джанкарло Джанини у нас
Отлага се посещението на Джанкарло Джанини у нас
Започнаха разкопките на Малтепе
Започнаха разкопките на Малтепе