​Оръжейници от военните заводи ЕМКО в Трявна и Монтана излязоха на протест

Оръжейници от военните заводи ЕМКО в Трявна и Монтана излязоха на протест срещу замразения все още търговски лиценз на дружеството. В края на юли от междуведомствения съвет по отбранителна индустрия спряха временно лиценза заради констатирани нарушения по съхранението на взривни вещества и боеприпаси. Според ръководството на дружеството нарушенията са отстранени, което е потвърдено от проверка на МВР, но въпреки това лицензът не е върнат. За по-малко от един месец това е втория протест на работниците от оръжейните заводи.

от Екип на "По света и у нас"
15:55, 14.09.2017
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Служителите на производствените бази в Трявна и село Белица блокираха за кратко прохода Хаинбоаз в района на село Вонеща вода и категорично заявиха, че държавата води целенасочена война срещу тях.

- Ние сме тук, за да припомним на господин министъра на икономиката Караниколов обещанието, което даде след предишният протест за възстановяване на лиценза на фирма "ЕМКО".

- Хората да отиват на улицата, да станат безработни, вижте колко млади хора има в завода.

По думите на директора на двете производствени бази, само преди няколко дни държавната компания „Кинтекс" е спряла три договора за износ на боеприпаси за Индия, а загубите от това решение възлизат на 60 млн. долара.


Работници от базата на ЕМКО в Монтана затвориха за кратко главен път Е79.

Хората се опасяват, че заради прекратените договори на фирмата с партньорите ѝ тя ще бъде доведена до фалит, а те ще загубят работните си места.

Вилиян Томов, работник: Няма кой да обърне внимание къде отива тоя лиценз, защо не се връща и така нататък.
инж. Красимир Падарев, директор на ОП - Монтана: Това, което трябва да стане час по-скоро е да се върне разрешението ни за търговия, да се изпълни договорът ни с държавата и да влязат всичките пари, където трябва.

Подкрепата си за работниците изрази и местната власт.

Диман Георгиев, зам.-кмет на Монтана: Фирма "ЕМКО" е най-голямото структуроопределящо предприятие не само за територията на област Монтана, но може би и за Северна България.

Протестите ще продължат и следващата седмица. Ако дотогава конфликтът с икономическото министерство не бъде решен, работниците ще протестират пред Народното събрание.

От министерството на икономиката заявиха, че все още не са отстранени всички нередности, установени от службата по пожарна безопасност и другите компетентни органи. Въпреки това в понеделник на заседанието на Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия ще бъде разгледано искането за възстановяване на лиценза на "Емко".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Протест на полицаи и пожарникари в центъра на София
Протест на полицаи и пожарникари в центъра на София
Мария Габриел положи клетва като еврокомисар
Мария Габриел положи клетва като еврокомисар