НОВИНИ

Още две присъди в Плевенско за купуване на гласове

След присъдата за купуване на гласове в изборния ден, в Плевен Районната прокуратура обяви днес още две присъди. Общо случаите на търговия на гласове, които разследва обвинението в града са 12, а делата в областта - над 15.

bnt avatar logo
от БНТ
17:00, 29.03.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

В крайна сметка по три от делата вече има присъди - една ефективна с 15 месеца затвор, при която задържаният вече излежава присъдата си в Плевенския затвор и още две условни. Една от условните е на председателя на избирателната комисия в село Крушовица Юксел Асков. Той и още един мъж от същото село получиха 11-месечни условни наказания с 3-годишен изпитателен срок, тъй като са с чисто съдебно минало. От прокуратурата заявиха, че доказването на такова престъпление е трудно, защото не всички са склонни да свидетелстват в съда.

Владимир Николов, районен прокурор на Плевен: "За достигане на върховете на тази, образно казано, пирамида, това е доста трудно и са необходими усилията и на колегите и на централно ниво и въобще на цялата, бих казал, не само държавата, а и обществото като цяло".

Разследващите са установили, че търговците на гласове в Плевенско са давали около 30 лева на глас. По 20 лева пък е дал на двама души мъж от село Мечка. Обвинителният акт срещу него е внесен и се очаква насрочване на делото. Стана ясно, че обвинените досега търговци са купували гласове за две политически сили.

Владимир Николов, районен прокурор на Плевен: "По останалите сигнали и дела получаваме информация за купуване на гласове и от други политически субекти, но към момента нямаме някакви реални резултати все още".

От полицията изтъкнаха превантивната си работа преди вота.

ст. комисар Красимир Начев, директор на ОДМВР - Плевен: „Изведен е контингент, този контингент в деня на изборите е бил неутрализиран до такава степен, че да не може да влияе на изборния процес".

Според заместник-окръжния прокурор Иво Йолов отличните резултати идват след много добър синхрон между полиция, прокуратура и ДАНС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
3-ма души загинаха при две катастрофи в Шуменско
3-ма души загинаха при две катастрофи в Шуменско
Незрящ русенец остана без радиоточка – единствената му връзка със света
Незрящ русенец остана без радиоточка – единствената му връзка със света