Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг ще отговаря пред Конгреса

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг ще даде обяснения в американския Конгрес. Причината е скандалът с използването на лични данни на потребителите на социалната мрежа от британската компания Кембридж Аналитика.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
08:48, 10.04.2018
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Според Карън Норт, специалист по социални медии, Марк Зукърбърг е изправен пред голямо предизвикателство. Ако той не даде задоволителни отговори тази седмица, е много вероятно Конгресът да създаде ново законодателство, което да регулира по-стриктно Фейсбук.

Карън Норт, преподавател в Университета на Южна Калифорния: Според мен големият въпрос е, че всички тези закони, които се отнасят за традиционните медии като телевизия, печат и радио, не могат да обхванат интернет и наистина е време да помислим как да адаптираме законите спрямо новите медии.

В контекста на нарасналото недоверие към интернет гигантите, американски асоциации отправиха сериозно обвинение и към Ютюб и неговата компания "майка" Гугъл. Те твърдят, че са събирани лични данни на деца, които са използвани за "прицелно насочване" на рекламите. Според американските власти това е незаконна практика. Внесена е жалба с настояване да се проведе разследване.

Говорител на Ютюб каза, че защитата на децата и на техните семейства е приоритет на компанията. И припомни, че компанията е инвестирала много в създаването на специално приложение за деца.

;

Основателят и главен изпълнителен директор на социалната мрежа Фейсбук Марк Зукърбърг проведе индивидуални срещи с американски законодатели, преди да се изправи днес пред комисия в Сената, а утре пред комисия в Камарата на представителите. Междувременно той поднесе писмено извинение за това, че компанията му не е направила достатъчно, за да предотврати злоупотреби с личните данни на потребителите.

Фейсбук бе замесена в скандал, след като стана ясно, че британската компания Кембридж аналитика е събрала личните данни на милиони потребители, за да разработи алгоритъм за анализ на политическите предпочитания на избирателите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Силата на музиката: Песнопения на Софийския свещеничски хор звучаха по радио ВВС
Силата на музиката: Песнопения на Софийския свещеничски хор звучаха по радио ВВС
Каракачанов за проекта за нов изтребител: Ще изпратим оферти до повече държави
Каракачанов за проекта за нов изтребител: Ще изпратим оферти до повече държави