НОВИНИ

Производители: Месните и млечни продукти за деца да бъдат само от родни суровини

Месните и млечни продукти, които са предназначени за деца, да се обозначават като български, само когато са изцяло от родни суровини. За това апелират производители от Южна България, според които държавата трябва да контролира процеса, както е в други страни. Качеството на детските храни е обсъдено на семинар на Световната здравна организация в Дубай, където единственият български представител е фирма от Сливен.

bnt avatar logo
от Галена Паскова
07:42, 10.04.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

180 производители от 120 държави са присъствали на международния семинар, организиран от Американската диетична асоциация и Световната здравна организация. България е била представена от Теодор Янков - производител на месни и млечни продукти, които предлага в собствени магазини. Той обяснява, че родното ни производство се различава драстично от световните стандарти.

Теодор Янков - собственик на предприятие за месни и млечни продукти: Спецификата е доста различна и хората на запад са забранили редица продукти, които за съжаление наши колеги, други български производители все още масово използват в производството.

За разлика от другите държави, в които продуктите се запазват с помощта на изцяло натурални вещества, у нас разлики има и в съдържанието на използваните мазнини и протеини, и в консервантите. В чужбина особено внимателно се следят суровините в изделията за деца.

Теодор Янков - собственик на предприятие за месни и млечни продукти: Там е изключително важно животните да бъдат отглеждани спрямо световните стандарти, съответно суровината, която се добива да може да бъде използвана максимално най-полезната част от нея и крайния продукт вече да отговаря на този световен стандарт.

В Дубай фирмата от Сливен е представила 25 месни и 10 млечни продукти. Изнасят за Англия, Чехия, Гърция и Испания, но предпочитат да работят основно за българския потребител. В предприятието работят 60 души.

Теодор Янков - собственик на предприятие за месни и млечни продукти: За съжаление процесът при работната ръка по отношение на селското стопанство върви в посока еволюция и по-конкретно автоматизация, защото има недостиг на работна ръка.

От държавата производителите искат удължаване на финансовата помощ по европейските програми, изравняване на подпомагането с това на колегите им от други страни, както и по-добро позициониране на българските стоки, които се продават в чуждестранните вериги у нас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След тежките великденски трапези: Как ще се отразят на кантара и здравето ни?
След тежките великденски трапези: Как ще се отразят на кантара и здравето ни?
Нови автобуси вече се движат по линиите на градския транспорт в Сливен
Нови автобуси вече се движат по линиите на градския транспорт в Сливен